VG Visie organiseerde op 26 oktober vanuit een nieuwe hotspot op de Zuidas een drukbezochte avondbijeenkomst over de uitdagingen voor Amsterdam op weg naar 2025, het jaar waarop de hoofdstad van ons land 750 jaar bestaat. De City Masterclass Amsterdam werd gehouden in Circl, een initiatief van ABN AMRO. Alle gasten kregen een exemplaar mee van de derde editie van het jaarlijkse magazine ‘In Amsterdam’ dat door uitgever Erwin Asselman is geproduceerd.

Na een voedzame maaltijd en een rondleiding door het bijzondere circulaire gebouw, werd het avondprogramma bijgewoond door meer 140 professionals uit de vastgoed, architectuur, corporaties, retail en overheid. Trendwatcher Igor Beuker verzorgde de aftrap met een bezielde oproep aan de aanwezigen om zijn stad meer toekomstbestendig te maken.  ‘Mijn droom is dat Amsterdam de komende decennia veiliger en leuker wordt om in te wonen, te leven en te werken. Ik zie in andere steden hoe licht, technologie, infrastructuur, architectuur, mobiliteit, bereikbaarheid, events en experience shopping hier een flinke bijdrage aan kunnen leveren. Verder droom ik dat Amsterdam gas geeft met de transformatie naar Smart City. Als Amsterdam in 2030 smart, safe en sustainable wil zijn, is er nog heel veel te doen.’

De toon was gezet voor de twee debatten onder leiding van Amsterdammer Rupert Parker Brady. Voor het eerste rondetafelgesprek werd er door een aantal sleutelspelers  stevig gediscussieerd over de uitdagingen op het gebied van wonen: Peter Heuvelink (AM), Rob Vester (Syntrus Achmea), Henk Brouwer (Breevast), Harm Janssen (BPD) en Pierre van Rossum (gemeente Amsterdam). Na de pauze werd tijdens het tweede rondetafelgesprek meer gefocust op de kansen voor de duurzame stad door twee architecten en een bankier: Charlotte Griffioen (MVSA Architects), Danielle Gans (ABN AMRO) en Joris Deur (ZZDP Architecten)

Twee visies resoneerden en gaven voeding voor de levendige borrel na afloop. Ten eerste de oproep van Igor Beuker aan alle aanwezigen om groot te durven dromen en niet te verzanden in compromissen en de neiging om alles bij het oude te laten houden. De Werelderfgoed status van de Amsterdamse grachten en de nabijheid van Schiphol mogen nooit een belemmering zijn om projecten die passen bij de metropoolambitie tegen te houden. Het tweede was de boodschap van oud-burgemeester Eberhard van der Laan: ‘Wees lief voor de stad’. Uiteindelijk is de liefde voor de stad datgene wat alle partijen bindt, ondanks de verschillen en belangen.

Het tijdschrift In Amsterdam van de makers van VG Visie is voor €4,95 verkrijgbaar bij AKO en Bruna. Alle artikelen zijn ook na te lezen op www.vgvisie.nl

De derde editie van City Masterclass Amsterdam op 26 oktober 2017 werd mede mogelijk gemaakt door Hoofdsponsor Funda in Business, en subsponsoren NVM Business en ABN AMRO.