Met uitzicht op de skyline van Rotterdam vond op woensdag 7 maart een drukbezochte middagbijeenkomst plaats over de tweede stad van Nederland. De City Masterclass vond plaats op de 22e etage van De Rotterdam, waar naast een sprekersprogramma ook de eerste editie van het magazine ‘IN Rotterdam’ van de makers van VG Visie werd gelanceerd.

Rotterdam is booming. Uitgever Erwin Asselman benoemt in zijn voorwoord van In Rotterdam treffend de koortsachtige groei die Rotterdam doormaakt: ‘Rotterdam blijft maar groeien als trekpleister voor toeristen, bedrijven en bewoners. De aantrekkingskracht van vandaag is een beloning voor het lef van bestuurders tijdens de crisis om door te pakken.’ 

Het toekomstperspectief van Rotterdam was het thema van de City Masterclass die werd bezocht door meer dan 100 professionals actief bij investeerders, beleggers, banken, corporaties, makelaars en ondernemers. Voorzitter Rupert Parker Brady praatte het middagprogramma tussen 15.30 en 17.00 aan elkaar. Speciale gast was bewoner en stadmaker Caroline de Jager, die in Rotterdam voor D66 lijstduwer is, en met name het geluid van de ondernemers verkondigt voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Met een korte pauze luisterden het publiek naar twee gesprekken van elk 40 minuten. Bij de eerste sessie, waar met name over wonen in Rotterdam werd gesproken, waren de tafelgasten Jan Bruil van Bouwinvest, Bianca Seekles van ERA Contour, Paul Oremus van CBRE GI en Willem Bastein van Klimaatgarant. Elke spreker werd uitgenodigd om iets kort over zijn persoonlijke relatie met de stad te vertellen, om vervolgens een actueel project toe te lichten.

De tweede sessie behandelde meerdere onderwerpen, waaronder retail, het investeringsklimaat, vastgoed en de Economische Verkenning Rotterdam 2018.  De tafelgasten waren Jos Melchers van gemeente Rotterdam, Diko Ruit van Multi, Wilco van Etten van ABN AMRO, Walther van Leeuwe van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Riaan Peene van Savills.

De teneur van de tafelsessies was dat de havenstad alles in zich had om het succes vast te houden door te blijven poetsen, gebruikmakend van de ruimte, contrasten en creatieve energie. De belangrijkste boodschap die bleef hangen is dat Rotterdam zich allang niet meer hoeft te schamen voor de stadswijken buiten de binnenstad, die wellicht minder positieve media-aandacht krijgen maar wel degelijk leefbaar en aantrekkelijk zijn.

Het tijdschrift IN Rotterdam van de makers van VG Visie is voor €4,95 verkrijgbaar bij AKO en Bruna. Alle artikelen zijn ook te downloaden op www.vgvisie.nl

City Masterclass Rotterdam werd mede mogelijk gemaakt door CBRE GI, NVM Business en gemeente Rotterdam.

.