Vanuit het hagelnieuwe WTC Utrecht in het stationsgebied vond op donderdag 13 september een drukbezochte avondbijeenkomst plaats over Utrecht. De City Masterclass kende naast een twee paneldiscussies en een borrel ook de eerste editie van het magazine ‘IN Utrecht’ van de makers van VG Visie.

‘Utrecht mag er wezen.’ Uitgever Erwin Asselman is enthousiast in zijn voorwoord van de glossy uitgave die op 120 verkooppunten in Utrecht verkrijgbaar is. ‘De stad is meer dan ooit beweging. De ontwikkeling gaat in een razend tempo. Utrecht blijft een gezellige grachtenstad, maar krijgt wel steeds meer internationale allure. Het centrum van Nederland: niet voor de duur van een dag, maar 365 dagen per jaar.’ 

Het toekomstperspectief van Utrecht was het thema van de City Masterclass, die werd bezocht door ruim honderd beleidsmakers, ondernemers en professionals actief bij investeerders, beleggers, banken, corporaties en makelaars. Voorzitter Rupert Parker Brady praatte het avondprogramma aan elkaar. Zijn sidekick was Utrechter Ingmar Creutzburg (Unchain the Tigers), die bezig is met de branding, placemaking en marketing van verschillende gebieden in Utrecht, waaronder de Merwedekanaalzone, de NPD-strook in Overvecht en Wisselspoor.

Er waren twee sessies, waar als vaste tafelgast wethouder Klaas Verschuure aan deelnam, portefeuillehouder Ruimtelijke ontwikkeling, Leidsche Rijn, Economische zaken, Circulaire economie, Middelbaar beroepsonderwijs en Wijk Noordwest. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk.

Bij de eerste sessie stond het thema Wonen centraal met als tafelgasten Paul Oremus (CBRE GI), Gerhard Bolk (AM), Fransje Sprunken (VORM) en Harm Janssen BPD. Bij de tweede sessie werd breder gekeken naar ontwikkelingen in vastgoed, retail en klimaat. Aan tafel schoven Gert-Jan ’t Hart (Klimaatgarant), Peter van Marle (ABN-AMRO), Menno Overtoom (Klépierre) en Gijs Bessem (Kroese Paternotte).

De teneur van de tafelsessies was dat Utrecht na jaren van praten en dromen eindelijk een omvang krijgt die past bij de groeiambities in de qua nieuwe bewoners snelst groeiende stad van Nederland. Het bruisende hart is eindelijk opgeruimd. Utrecht maakt de komende jaren een sprong in schaal met de bouw van stadswijk Beurskwartier rondom de Jaarbeurs en het Westplein. De voltooiing van Hoog Catharijne in 2019/20 versterkt de bovenregionale positie van Utrecht als winkelstad. De economie groeit, de gezondheid van Utrechters verbetert en inwoners zien hun toekomst positiever tegemoet.

Het tijdschrift IN Utrecht van de makers van VG Visie is voor €4,95 verkrijgbaar bij 120 verkooppunten in Utrecht, waaronder vestigingen van AKO en Bruna. Alle artikelen zijn ook te downloaden op www.vgvisie.nl.

City Masterclass Utrecht werd mede mogelijk gemaakt door CBRE GI, NVM Business en gemeente Utrecht.