21 apr 2022 - Erwin Asselman

Waardestijging vastgoed vanaf 2025 “belast” in box III

Vorig jaar heeft de Hoge Raad op de dag voor kerst een arrest gewezen waardoor er een groot gat is geslagen in box III. Het arrest komt erop neer dat je mensen niet kunt belasten op basis van een veronderstelde rendements- en vermogensmix die te ver staat van de realiteit. Met name bij spaarders is dat door de lage spaarrente de afgelopen jaren het geval geweest. Op basis van het arrest zullen in ieder geval degenen die bezwaar hebben gemaakt (vanaf de belastingjaren 2017 e.v.) een teruggave moeten ontvangen waarbij de box III heffing wordt berekend op basis van het werkelijke rendement. De vraag is hoe deze teruggave te bepalen (de belastingdienst heeft immers maar beperkte informatie over het werkelijke rendement) en/of de groep niet breder moet worden getrokken dan degenen die bezwaar hebben gemaakt en wie dat allemaal moet gaan betalen.

Klik hier en lees de hele column
All rights reserved © 2024 Young Media