02 nov. Erwin Asselman

Bas Uppelschoten: Als makelaar ben je altijd creatief bezig

We draaien serieus mee in de Champions League, zegt Bas Uppelschoten, oprichter en eigenaar van Uppelschoten Real Estate. Het makelaarskantoor kent zijn fundament in Utrecht, maar is ook breder in de regio actief in het commercieel vastgoed in alle segmenten. Hij is momenteel, samen met Waltmann Bedrijfshuisvesting, druk bezig met verkoop en verhuur van een groot nieuwbouwproject voor zorgverleners aan de Zorgboulevard Utrecht in Leidsche Rijn. ‘De zorg professionaliseert, ook grotere bedrijven en private equity stappen in.’

Inmiddel is Bas Uppelschoten al zo’n 25 jaar actief in de bedrijfsmakelaardij. Ruim 3 jaar heeft hij zijn eigen kantoor in Utrecht. De stap naar het ondernemerschap was niet moeilijk om te zetten, zegt hij. Het dealen zit makelaars immers in het bloed. ‘Als makelaar ben je altijd al ondernemer. Je moet vraag en aanbod bij elkaar brengen. Als je dat niet lukt heb je geen inkomsten en geen blije opdrachtgevers.’ Uppelschoten Real Estate werkt voor MKB, grootbedrijf en de professionele vastgoedmarkt zoals projectontwikkelaars en beleggers, in regio’s Utrecht, Flevoland ‘en daarbuiten’. Daarbij komen alle segmenten voorbij: kantoren, logistiek, winkels, zorg. ‘Echt alles wat het commercieel vastgoed te maken heeft.’

Schaalvoordeel

Als makelaar heb je een vrije rol, zegt Bas. ‘We werken met allemaal partijen samen, en als je het goed doet komt de handel ook automatisch naar je toe.’ De afgelopen jaren is het bedrijf dan ook fors gegroeid. ‘Het gaat goed, we draaien serieus mee in de Champions League. We hebben veel grote projecten gedaan, grote beleggingen en nieuwbouwprojecten.’ De zorgsector is van de segmenten waarin Bas momenteel actief is. ‘De zorg is nog een nichemarkt maar wél een gestaag groeiende markt. Dat heeft te maken met de professionalisering van de zorg’, constateert Bas. ‘Vroeger zaten de artsen en zorgverleners in een gemeentegebouw of waren ze solitair gevestigd. Maar mensen willen niet meer zeven dagen per week bereikbaar zijn, er wordt nu veel in maatschappen gedaan, in grotere praktijken. Ik zie ook dat grotere bedrijven en private equity instappen in de zorgbranche. Er ontstaan ketens, waarmee schaalvoordeel kan worden behaald.’

‘WAT ECHT UTRECHTS IS? EEN GEMOEDELIJKE SFEER EN MENSEN DIE DOEN WAT ZE ZEGGEN’

Energieneutraal

Zo ontstaat ook in de huisvesting clustering van dit soort bedrijvigheid, dat een gemeenschappelijk belang dient. ‘Ze werken allemaal met patiënten en hebben bepaalde hygiëne-eisen, uitstraling en locatievoorwaarden, zoals OV-bereikbaarheid. Ze willen graag in de omgeving van een regulier ziekenhuis zitten, zodat ze kunnen doorverwijzen.’ Aan al die eisen voldoet de Zorgboulevard Utrecht, die schuin tegenover het St. Antoniusziekenhuis wordt ontwikkelt. Het gebouw gaat straks 4.300 m² aan praktijkruimtes bieden, die te koop of te huur zijn vanaf 180 m². De units zijn in verschillende groottes te krijgen en zijn flexibel aan elkaar te verbinden. Bas: ‘Het voordeel is ook dat ze grote algemene ruimtes hebben, waar patiënten kunnen verblijven of wachten, er kan receptie worden ondergebracht. Vervolgens heeft elke zorgverlener een eigen ruimte. Het gebouw wordt volgens de BENG-normen gebouwd, dus bijna energieneutraal. Het lage energiegebruik is natuurlijk een groot voordeel voor de gebruikers. Als makelaar hebben we een coördinerende rol en zorgen we dat er een goede gebruikersmix ontstaat in het gebouw. In de voorverkoop is al 60 procent van gebruikers behaald, we hopen binnenkort de start bouw bekend te kunnen gaan maken.’

‘DE ZORGBOULEVARD LIGT CENTRAAL IN DE UTRECHTSE STADSREGIO’
‘OOK GROTERE BEDRIJVEN EN PRIVATE EQUITY STAPPEN IN DE ZORG’

Bloedgroep

Het gebouw van drie verdiepingen ligt mooi centraal in de stadsregio, zegt Bas. Hier komt de zogenoemde tweedelijnszorg, op verzoek van de gemeente Utrecht: zorg met een doorverwijzing naar een arts of zorgverlener. Het aanbod is dan ook heel breed en aanvullend. Naast samenwerken is het belangrijk dat dezelfde bloedgroep in het gebouw zit. ‘Een advocatenkantoor tussen de patiënten, dat zou niet werken.’ Bas heeft inmiddels flink wat expertise opgedaan in gezondsheidscentra. Een zorgboulevard als deze in Utrecht is niet per se uniek, zegt hij. ‘Ook in andere steden zie je dit ontstaan.’ In de stad Utrecht is de vraag naar ruimte in het algemeen nog onverminderd groot. Bas: ‘Er is schaarste, het aanbod van ruimte is beperkt, ook van bedrijfsruimte. We zijn natuurlijk een centraal punt in het land, met een sterke economie. Het grootste probleem is ruimte en grond vinden voor allerlei nieuwe initiatieven waar van alle kanten om wordt gevraagd: voor woningbouw, zonneparken, bedrijven en natuur. Iedereen vecht om de laatste paar meters.’

Lokaal Utrecht

Nu ook de rentes lijken te stabiliseren verwacht Bas dan ook geen grote trendwijzigingen in de Utrechtse markt de komende jaren. ‘De machine blijft gewoon doordraaien.’ Zelf woont Bas al zijn hele leven in de Utrecht en omgeving. Hij is regelmatig te vinden in het Museumkwartier, rondom het deel van de Oudegracht tussen Stadhuis en Vaartsche Rijn. ‘Dit gebied is echt enorm in ontwikkeling gekomen de laatste jaren. Hier kom je ook echt lokaal Utrecht tegen, er is een hele goede sfeer. Wat echt Utrechts is? De mensen doen wat ze zeggen en de sfeer is nog gemoedelijk. Dit gebied is eigenlijk meer een groot gezellig dorp.’

Persoonlijke vragen Bas Uppelschoten, Makelaar/taxateur Uppelschoten Real Estate

Vooral bezig met:
Klanten blij maken
Wil bereiken:
100 jaar worden
Over 10 jaar:
Meer vrije tijd
Het kantoormoment van de dag:
Ligt daarvoor, rondje met de hond
Beste restaurant:
De Watertoren
De lekkerste koffie:
Is thuis

Favo public space:
Ledig Erf
Mooiste straat:
Maliebaan
Welke innovatie werkt in Utrecht:
Megafietsenstalling bij CS Utrecht
Wat mag nooit weg of veranderd worden:
De Domtoren
Wat is de mooiste route om te hardlopen of te fietsen:
Kromme Rijn richting Rhijnauwen

All rights reserved © 2024 Young Media