28 nov. Erwin Asselman

Met onze software krijg je inzicht in bezetting en optimaliseer je ruimtegebruik

Met innovatieve software en een gebruikersvriendelijke app jouw werkplekken beheren doe je met die van Spacewell. ‘Efficiënt, gezond, handig en gericht naar de toekomst met thuiswerkers die je ook naar kantoor wilt halen’, zegt accountmanager Carina van den Heuvel.

Ze had wel zin in die uitdaging bij het internationale Spacewell, onderdeel van het Duitse beursgenoteerde Nemetschek Group, en ruilde 27 jaar ervaring bij de Rabobank in om zich als accountmanager en werkplekexpert te storten op slimme werkplekken en smartbuilding bij anderen. Zeker na de coronaperiode, met alle lockdowns en restricties, zijn werknemers nog meer gewend geraakt aan thuiswerken. Prima, want je houdt het aantal bewegingen naar en van kantoor in de hand en werkt zo mee aan de duurzame doelstellingen. Maar voor de werkgever is het eveneens belangrijk om balans te vinden, en zijn werknemers regelmatig op kantoor te laten verschijnen, stelt Van den Heuvel. Met de realtime gesynchroniseerde FMIS-software van Spacewell krijg je inzicht in de kantoorbezetting en optimaliseer je ruimtegebruik, kun je meters afstoten en creëer je bovendien een fijne beleving voor de werknemer. Zodat die gezond en productief kan werken. Want de software kan meer: op de app kun je ook de luchtkwaliteit per ruimte checken voor een gezonde en veilige werkplek, kijken hoe druk het is of diensten en materiaal reserveren. Een ruimte of werkplek boeken is zo gepiept, en uiteraard is de privacy gewaarborgd, verzekert ze.

Carina van den Heuvel

‘ONZE EIGEN OFFICE FUNGEERT ALS SPEELTUIN’

En dat zit allemaal in één app?

‘Ja! Je moet zorgen dat een app aantrekkelijk is voor de gebruiker. Onze eigen office in een multitalentkantoor fungeert als een speeltuin. Feitelijk testen wij als gebruikers hier alles uit. Ik kan bijvoorbeeld naast alle standaardfuncties zoals het reserveren van ruimte ook zien wat er in het restaurant op het menu staat of hoe laat de bus voor de deur wegrijdt. Ik kan zien wanneer mijn collega’s wel of niet op kantoor zijn, hoe het met de temperatuur, luchtkwaliteit en CO2 -gehalte zit. Superfijn! En je kunt niet alleen boeken via de app, maar ook via de vergaderzaaldisplay in de hal.’

Komt de bezetting van de kantoorpanden ooit nog op het niveau van voor corona?

‘Zeker niet. 51 procent van de werkgevers wil dat mensen terugkomen naar kantoor. De rest omarmt het hybride werken en maar negentien procent van de werknemers wil fulltime terug naar kantoor. Tijdens covid zijn we in een thuiswerkexperiment terecht gekomen. En sommige mensen excelleren ook beter op een werkplek thuis, maar er zit wel een risico aan: je mist de aansluiting met je collega’s en het bedrijf. Of dat een gezonde werkwijze is, kun je je afvragen. Zakelijk is het ook beter als werknemers een aantal dagen naar kantoor komen. En vlak ook het sociale niet uit: een werknemer moet het gevoel krijgen dat hij onderdeel is van het bedrijf. Dat is voor zowel de werkgever als de werknemer belangrijk. Je wilt toch ergens bij horen. Werkgevers moeten een goede mix vinden tussen thuis en op kantoor werken. Ze zullen ook hun kantoorpanden en -tuinen moeten aanpassen. Je hebt niet per definitie al die vierkante meters nodig, mits een andere invulling.’

Wat is de uitdaging voor de werkgever of kantooreigenaar?

‘De benodigde meters aan kantoorruimte goed in kaart brengen en analyseren. Meten is weten. De werkgever moet een experience krijgen waardoor ze zich willen laten leiden door data en een reserveringsmethodiek. Je kunt klein beginnen en later de software uitbreiden met allerlei extra inzichten.’

Hoe krijg je medewerkers terug naar kantoor?

‘Door het als werkgever toch gemakkelijk en aantrekkelijk te maken voor de werknemer, en daar kan het gebruik van onze app een handje bij helpen. Bovendien zul je regelmatig met werknemers in gesprek moeten gaan om te onderzoeken waar hun behoeftes liggen.’

Hoe zie jij de toekomst?

‘Het monitoren en optimaliseren van gebouwgebruik en reserveren van en inzichten in ruimtes wordt alleen maar belangrijker. Op een bepaald moment hebben bedrijven ook geen keuze meer om het anders te doen. Juist om te zorgen dat mensen weten of ze wel of niet naar kantoor kunnen komen, of er plek is.’

All rights reserved © 2024 Young Media