31 mei 2024 - Erwin Asselman

Duurzame woningen prefab bouwen van steenwol – het kan!

Wie kent Rockwool niet, de Deense fabrikant van steenwol isolatiemateriaal met al 50 jaar een vestiging in Roermond. Rockwool trekt zich de urgente bouwopgave aan. De oplossing: Rockzero, prefab bouwen met steenwol als casco-bouwmateriaal. Creativity and growth manager Leontine van Kampen en technical sales engineer Kevin Wolvers leggen de waarde van het innovatieve Rockzero bouwsysteem uit voor de hedendaagse uitdagingen.

De nieuwste ontwikkeling, Rockzero, is een uniek en duurzaam bouwsysteem gemaakt van de circulaire grondstof basalt. Van Kampen: ‘Doorgaans denken mensen bij Rockwool direct aan het isolatiemateriaal uit de winkel. Dat is toch zacht materiaal waarmee je geen woning kan bouwen? Maar we ontwikkelden een volledig geprefabriceerd dragend bouwsysteem, waarbij de basis bestaat uit steenwol. Met Rockzero – bestaande uit prefab dak-, wand-, en vloersystemen – kunnen we snel, zeer duurzame casco’s bouwen, die direct zeer comfortabel zijn op het gebied van energiebesparing, brandveiligheid en geluidsdemping.’

Oplossing voor grote thema’s

Zowel Van Kampen als Wolvers zijn bijzonder enthousiast over de nieuwe toepassing van het bouwmateriaal steenwol. ‘Nieuwbouw is altijd al mijn passie geweest. Toen Rockzero 2,5 jaar geleden op mijn pad kwam, wist ik dat ik goed zat. Dit product kan de woningnood sneller oplossen’, verzekert Van Kampen. Wolvers beaamt dat. Hij werkt al 7,5 jaar voor dit merk. ‘Op dit moment is het prefab bouwsysteem van steenwol Rockzero actueler dan ooit. Het is van waarde voor meer thema’s waar we op dit moment mee te maken krijgen: klimaatverandering, milieu-impact, circulariteit, duurzaamheid, veiligheid, geluidsoverlast, natuureisen en een tekort aan arbeidskrachten.’

Vulkanisch steen wordt krachtige vezel

Wolvers: ‘Steenwol wordt van het vulkanisch gesteente, basalt, gemaakt. Een onuitputtelijke grondstof. Elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan Rockwool voor de productie van steenwol gebruikt. In onze fabriek in Roermond, de grootste isolatie fabriek ter wereld, bootsen we de uitbarsting van een vulkaan na. Het steen smelt en wordt weer lava. Spinners draaien dat in de rondte als bij een suikerspin waarmee de slierten worden gekoeld. Die slierten zijn de bouwstof voor de vezels van het uiteindelijke Rockwool steenwol. In onder andere onze tweede fabriek in Vianen – het Prefab Innovation Centre – prefabriceren we niet alleen de Rockzero-casco’s, maar zijn we ook continue bezig met het optimaliseren en innoveren ervan.’ Fun fact: er is weinig grondstof nodig voor een groot volume. ‘1 Big Bag basalt = 1 rijtjeswoning’, verklapt Wolvers.

Goede combinatie van eigenschappen

De eigenschappen van steenwol worden overgenomen in Rockzero. Woningen zijn direct zeer goed geïsoleerd (Rc7 – Rc10), brandveilig en geluid wordt gedempt, waardoor bijvoorbeeld na-isoleren niet meer nodig is. Van Kampen vindt vooral de combinatie van eigenschappen zo waardevol aan dit prefab bouwsysteem. ‘Comfortabel én zeer duurzaam. Het is niet alleen fijn wonen in een Rockzero woning, maar door een bewezen lage milieu-impact , werken we ook aan een wereld waarin toekomstige generaties kunnen genieten van de wereld.’ Prefab woningen gebouwd van steenwol besparen over hun levensduur namelijk 100x de energie die nodig is om ze te produceren. Erg prettig voor het milieu én voor de portemonnee van de bewoner.

‘Gecombineerd met de goede prestaties op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie betekent dat, dat door alle goede eigenschappen van steenwol de woningen voldoen aan allerlei bouweisen. ‘We garanderen een bouwbesluit overstijgende standaard’, een uitkomst voor ontwikkelaars’, aldus Wolvers. Rockzero bespaart tijd en geld voor ontwikkelaars dankzij de snelle bouwtijd van het systeem. Zo kan er bijvoorbeeld worden bespaard op vervangende huisvesting of de huur van bouwmaterieel. En hoewel industrieel gebouwd, zijn de woningen geenszins eenheidsworst. Het systeem is flexibel en samen met architecten kan Rockzero veel variatie aanbrengen in rijwoningen, maar ook in vrijstaande- of recreatie woningen.

‘PREFAB BOUWEN MET ONUITPUTTELIJKE GRONDSTOF BASALT’

Project ‘De Fabriek’ in Vathorst, waarbij het Rockzero bouwsysteem is gebruikt door projectontwikkelaar Heijmans

Circulariteit van Rockzero

Zowel Van Kampen als Wolvers zijn trots op de circulariteit van het Rockzero bouwsysteem. ‘We hebben heel veel aandacht besteed aan het feit dat bouwsysteem losmaakbaar en herbruikbaar kan zijn’, vertelt Wolvers. ‘We zitten met losmaakbaarheid op 85%.’ Dat is aanzienlijk en een groot voordeel voor de toekomst. Wat betreft herbruikbaarheid kan steenwol keer op keer worden gerecycled met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit en heeft het een levensduur van wel 75 jaar.

‘SNEL, ZEER DUURZAME WONINGEN BOUWEN MET DE ROCKZERO PREFAB BOUWSYSTEMEN’

Bijzondere toepassingen, sneller bouwen

De Rockzero prefab bouwsystemen zijn licht (< 50 kg/m2), maar hebben een sterke kern om tot vier woonlagen boven op elkaar te bouwen. Ideaal voor de snelle realisatie van seriematige woningenbouw, grondgebonden woningen én optoppingen. ‘Voor een project in Amsterdam hebben we 27 Rockzero-casco’s in een recordtijd van 3 weken geplaatst’, meldt Wolvers. ‘Dat scheelt bijvoorbeeld woningcorporaties en ontwikkelaars veel tijd en geld’. Een voordeel is het lichte gewicht van Rockzero. Er kan dus met lichter materieel gewerkt worden. Kleinere en goedkopere installaties betekent minder kosten aan onderhoud en aanschaf, dus lagere TCO’, rekent Wolvers voor.

Van Kampen: ‘We realiseren bijzondere projecten. Recent hebben we in Den Bosch bovenop een bestaand gebouw – in dit geval met onder andere een restaurant – zes prefab Rockzero-casco’s geplaatst.’ Door eigenschappen als snelheid, duurzaamheid en geluiddemping opent het eveneens deuren voor nieuwe bouwlocaties. Wolvers: ‘Onze woningen zijn geschikt om naast een Natura 2000 gebied te worden gebouwd vanwege de hoge bouwsnelheid en het circulaire karakter. Maar ook woningen bouwen langs snelwegen zijn hiermee mogelijk. Het geluid wordt voldoende gedempt.’

Toekomst

Door de enorme omvang van de fabriek in Roermond, stoot in totaliteit een aanzienlijke hoeveelheid co2 uit. ‘De huidige ovens worden daarom vervangen door elektrische smeltovens’, aldus Wolvers.

Meer weten? Neem gerust contact op met Leontine of Kevin via prefab@rockwool.com.
Of bezoek de website: https://prefab.rockwool.com/nl/

 

Persoonlijke vragen Leontine van Kampen, Creativity and growth manager Rockwool Prefab Building System & Kevin Wolvers Technical sales engineer Rockwool Prefab Building System

WAT IS HET ALLERBELANGRIJKSTE DAT WE NU NODIG HEBBEN IN DE WONINGMARKT?
Leontine: Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat we vooral betaalbare woningen nodig hebben. Daaraan wil ik toevoegen dat dit duurzame woningen moeten zijn, die tevens ook duurzaam gebouwd worden.
MOET DE REGIE WEER BIJ HET RIJK LIGGEN OF JUIST LOKAAL HOUDEN?
Kevin: Als het aankomt op duurzaamheid, dan moet de overheid duidelijke en haalbare kaders schetsen. Als het aankomt op de versnelling van de woningbouw dan zijn vooral de lokale partijen zoals gemeentes aan zet.
HOE HOUDEN WE WONEN BETAALBAAR?
Leontine en Kevin: Het is de kwestie van vraag-aanbod. Als er snel meer aanbod creëren, zullen de huizenprijzen minder onder druk te komen staan. Diverse maatregelen kunnen bijdragen aan betaalbaar wonen die enerzijds in onze macht liggen, zoals het bevorderen van innovatieve bouwmethoden zoals Rockzero, maar anderzijds kan de overheid bijvoorbeeld met subsidies of financiële ondersteuning duurzame woningbouw bevorderen. Als het vergunning traject eenvoudiger wordt kunnen we sneller bouwen.
WELKE BIJDRAGE WIL JIJ/ JULLIE LEVEREN?
Leontine: Als Rockwool Prefab Building Systems willen wij samen met onze bouwpartners een thuis creëren waar toekomstige generaties van kunnen genieten zoals wij dat nu ook doen. Met thuis bedoelen we niet alleen het huis zelf, maar ook de leefomgeving.
WELKE FACTOREN ZIJN BELANGRIJK VOOR DE WOONMILIEUS VAN DE TOEKOMST?
Leontine: Meerdere factoren. Je moet in de breedte kijken naar hoe een dorp of stad zich ontwikkelt. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de ontwikkeling van energiezuinige woningen, gebouwen en groene ruimtes. Welke duurzame energiebronnen kan je gebruik van maken. Hoe spelen we in op klimaatverandering, wanneer we kijken naar de toenemende mate van regenwater. Mensen willen immer geen natte voeten. Hoe we mobiliteit aanpakken in het licht van meer thuiswerken. Wanneer je thuiswerkt, werk je dan in een omgeving zonder geluidsoverlast?

OP WELKE MANIER KAN DE MARKT BIJDRAGEN OM DE PROBLEMEN OP DE WONINGMARKT AAN TE PAKKEN?
Kevin: De overheid kan de woningbouw stimuleren door meer vergunning af te geven en subsidies te geven op duurzame woningbouw en het vereenvoudigen van het vergunningstraject. Wij als bedrijf kunnen de woningbouw stimuleren door innovatieve bouwsystemen zoals Rockzero in de markt te zetten, waarmee snel, veel en zeer duurzame woningen gebouwd kunnen worden die direct comfortabel zijn op het gebied van brandveiligheid, geluiddemping en energiebesparing.
HOE ZIE JIJ JE EIGEN ROL?
Leontine en Kevin: Door bij Rockwool Prefab Building Systems te werken, willen we een bijdrage leveren aan het verkleinen van de woningnood en werken we aan een duurzamere toekomst, waarin nieuwe generaties op dezelfde manier kunnen genieten zoals wij dat nu doen. Met onze bouwsystemen kunnen we bijvoorbeeld het energieverbruik van een woning om te koelen of te verwarmen aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee van de bewoner, maar dus ook voor het milieu.
HERONTWIKKELING OF NIEUWBOUW?
Kevin: Allebei. Onze grootste kracht is het realiseren van seriematige nieuwbouwprojecten, waarbij wij ook zo mogelijk kunnen bouwen op bestaande funderingen. Goed om te weten is dat Rockzero ook een ideale oplossing is voor optoppingen, gezien het lichte gewicht < 50 kg/m2.
WAAR LIGGEN DE MEESTE KANSEN, BINNENSTEDELIJK OF IN HET BUITENGEBIED?
Kevin: Voor ons liggen de meeste kansen net buiten de stad, laagbouw t/m 4 bouwlaag hoog. Deze woningen kunnen door ons worden voorzien van een brandveiligheid van 90 minuten
HOE KUN JE AANTREKKELIJKE WONINGEN BLIJVEN BOUWEN IN DEZE MARKT?
Leontine: Dit is een enorme uitdaging. Wij focussen ons op kwaliteit en duurzaamheid, waarin we een diversiteit aan woning typen kunnen realiseren. Dus rijtjeshuizen, appartementen en vrijstaande woningen.
ZETTEN WE IN OP STANDAARDISERING OF BLIJVEN WE MAATWERK LEVEREN?
Kevin: Onze bouwsystemen zijn gestandaardiseerd, maar we leveren per project op maat gemaakt werk.

All rights reserved © 2024 Young Media