31 mei 2024 - Erwin Asselman

RED Concepts creëert moderne buurtgemeenschappen mét ziel

RED Concepts creëert creatieve en pakkende concepten, die aansluiten op de maatschappelijke- en markt behoeften. Dat begon twintig jaar geleden met de NSDM werf in Amsterdam. En op dit moment speelt de boetiek-ontwikkelaar met haar projecten in op het betaalbaar maken van de woningbouw in combinatie met de hoogste duurzaamheidseisen en het creëren van community building. Wij spraken met managing director Menno Heineman.

Twintig jaar geleden startte RED Concepts als trendsetter van placemaking gebiedsconcepten, zoals de NSDM werf in Amsterdam. Als mede-ontwikkelaar in de Joint Venture en penvoerder van de ontwikkeling zette deze boetiekontwikkelaar de allereerste stappen in de transformatie van het industrieel gebied tot een broedplaats voor creatieve en media bedrijven. Zo is de oude Timmerwerkplaats herontwikkeld tot MTV Hoofdkantoor en zijn in de Smederij onder meer Greenpeace, Red Bull en in een latere fase ook het Hilton Double Tree hotel gehuisvest. Later realiseerde RED Concepts, met het prijswinnende woningplatform WeBuildhomes, diverse projecten in onder meer Aalsmeer, Enschede, Den Haag en Amsterdam. De gemene deler? Dat is creativiteit, zegt Heineman. ‘Wij zetten vernieuwende concepten neer die aansluiten op maatschappelijke behoeften.’

Hoe spelen jullie op dit moment in op de maatschappelijke behoefte van de markt?

‘Je wordt gek van de berichten over de stijgende huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt. Omdat het bouwen duurder wordt, worden de woningen automatisch kleiner. Dat maakt het moeilijker om een aantrekkelijk product op de markt te brengen. Daar haken wij op in door moderne buurtgemeenschappen met ziel te creëren. Daarmee doel ik op het centraal stellen van duurzaamheid en community building. Je kunt immers wel van alles gaan ontwikkelen, maar het moet wel slagen. En wanneer slaagt iets in de markt? Juist, als mensen er gelukkig van worden.’

Helmond

Waar worden mensen, in deze tijd van stijgende huizenprijzen, volgens jou gelukkig van?

‘Ik ben enorm bang voor armoede architectuur; dat er vanwege de hoge kosten diverse lege hokken worden neergeknald. Daar blijft natuurlijk niemand lang in wonen en wordt niemand gelukkig van. Nu de woningen door de hoge bouwkosten noodgedwongen kleiner worden, moeten wij dus als ontwikkelaars iets extra’s toevoegen. Iets wat bijdraagt aan het levensgeluk en een mooie samenleving. Dat doen wij door de aantrekkelijkheid van de leefomgeving te vergroten. Daarmee creëren we een echt thuis voor de lange termijn.’

Een moderne buurtgemeenschap met ziel en een thuis voor de lange termijn, dat klinkt mooi, hoe krijgt dat vorm?

‘Het geheim zit hem in community building. Als ontwikkelaar reiken wij de tools aan, waarmee bewoners zelf aan de slag gaan om een community te vormen. Dat doen we bijvoorbeeld in Zevenaar, waar, in goede samenwerking met de gemeente, in juni project Hōlt van start gaat. Dit project vertegenwoordigt alles waar wij voor staan en waar de samenleving om vraagt. Het is een plek die verder gaat op het gebied van duurzaamheid en waar bewoners tegen zeer betaalbare koopsommen en lage energielasten optimaal genieten van het buitenleven. Dit is géén traditioneel wooncomplex; het is een springlevende en moderne buurtgemeenschap waar mensen wonen die samenbouwen aan idealen die er daadwerkelijk toe doen. Denk aan leefbaarheid, zelfstandigheid, veiligheid, gezondheid en comfort. Ik ga binnenkort met alle kopers in gesprek om een start te maken met de community building. Zo leveren wij bijvoorbeeld een gemeenschappelijke moestuin, een bloemenkas en faciliteiten voor kippen en bijen aan, waar de bewoners gezamenlijk voor gaan zorgen. Dat zijn overigens mensen in alle fasen van het leven; van starters tot senioren en van kleine gezinnen tot singles. Iedereen komt hier samen. Ook interessant is het feit dat wij hier modulair bouwen, waardoor we geen problemen met stikstofemissies ondervinden. We zijn er zelfs in geslaagd deze modulaire woningen te leveren met garantiecertificaat (SWK/woningborg/BouwGarant), een essentieel onderdeel voor de financierbaarheid. Momenteel werken we aan gestapelde versies van dit concept op een andere locatie.’

HŌLT Zevenaar

 

HŌLT Zevenaar

Een laatste hartenkreet?

‘Wij houden van samenwerkingen. Onze grote kracht zit hem immers in het leggen van waardevolle verbindingen. Met de juiste partijen gaan we dan ook nog graag veel moois tot stand brengen. Ben jij enthousiast geworden door ons verhaal? Dan nodigen we jou graag uit voor een kop koffie.’

Persoonlijke vragen Menno Heineman, Managing Director RED Concepts

WELKE LEVENSLES HEB JE GELEERD EN VAN WIE?
I am the Master of my Fate, I am the Captain of my Soul (gedicht ‘Invictus’, W.E. Henley)
WAT WIL JIJ MENSEN MEEGEVEN?
Neem verantwoordelijkheid en communiceer duidelijk en open
WAT WAS VOOR JOU EEN BESLISSEND MOMENT IN JE LEVEN?
Niet zozeer een moment maar periode: de crisis van 2008 e.v.
WELKE WAARDEN WIL JE UITSTRALEN?
Integriteit en authenticiteit
WAT MAAKT JOU NIEUWSGIERIG?
Alles buiten mijn horizon
HOE GA JIJ OM MET UITDAGINGEN?
Ha een hobbel , pressure = privilege
WAT MOTIVEERT JOU?
Groei. Zonder groei geen geluk
WAT IS JE DIEPSTE DRIJFVEER?
Betekenis hebben voor anderen
WAAR KOM JE TOT RUST?
Tijdens reizen
WAT IS JE FAVORIETE UITWAAIPLEK?
Aan de kust
HOE COMBINEER JIJ HART EN VERSTAND?
Door elke dag bewust meerdere keren stil te staan bij mijn gevoel
HOE BEWAAR JIJ DE BALANS TUSSEN HOOFD EN GEVOEL?
Zie vorig antwoord en elke dag bewust momenten van rust opzoeken

WELKE BEZIELING ERVAAR JE IN JE WERK EN JE LEVEN?
Ik ben bevoorrecht met waardevolle relaties en mooie projecten
HOE KOM JIJ TOT JEZELF NA EEN DRUKKE WERKWEEK?
Maak dankbaar gebruik van mijn Cineville pas (bios). Even in een andere wereld
HOEVEEL UUR SPORT JE PER WEEK?
Veel, vrijwel elke ochtend maar mag mezelf iets meer pushen (te vaak tevreden met just showing up)
HOE BLIJF JIJ TROUW AAN JEZELF?
Dat is niet moeilijk, is een ingebakken kernwaarde
HOE GA JE OM MET ERGERNISSEN?
Ik houd me altijd voor dat personen en omstandigheden geen macht over mij mogen hebben
HOE KRIJG JIJ ZAKEN IN BEWEGING?
Door argumenten en oprechte passie
WAT ZOU JE NOG EEN KEER OVER WILLEN DOEN?
De studietijd aan de UvA, niet om het anders te doen maar om die heerlijke tijd nog een keer te mogen beleven
IN WELKE STAD ZOU JE GRAAG WILLEN WONEN?
Ik woon heerlijk in Haarlem
NAAR WELKE PODCAST LUISTER JE GRAAG?
Podcasts die bijdragen aan groei
WELK BOEK LEES JE NU?
Man’s search for meaning (Victor E. Frankl)

All rights reserved © 2024 Young Media