31 mei 2024 - Erwin Asselman

We zoeken naar plekken waar senioren middenin de samenleving kunnen blijven wonen

De eigenaren van Scala Projects, Charlotte Jackson en Andrea van de Beek, kennen elkaar van de vastgoedafdeling van Nike in Hilversum. Ze begonnen hun bedrijf met de focus op vastgoedontwikkeling in de breedste zin van het woord, maar twee jaar na de start in 2016 werd die verlegd naar zorgvastgoed.

Ze ontwikkelden een appartementencomplex voor de Stichting Philadelphia. Van de Beek: ‘De bewoners waren zo blij met hun toekomstige huis en dat gaf ons veel voldoening waardoor we zeiden: dit is onze toekomst.’ In datzelfde jaar ontwikkelden ze, samen met De Drie Notenboomen een Herbergier (huis voor ouderen met dementie) waar beide oma’s van Andrea kwamen te wonen, en zo gingen ze steeds meer doen in de zorg. ‘De vraag naar vastgoed voor senioren wordt alleen maar meer en er komen geen verpleeghuizen bij. De oplossing is om wooncomplexen te bouwen waar senioren een mooi thuis kunnen krijgen en zo lang als mogelijk ‘zorgeloos’ oud kunnen worden. Waar verbinding en vitaal wonen voorop staan in gebouwen die geschikt zijn om ook intensieve zorg te verlenen mocht de situatie van de bewoner daar op enig moment op vragen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven, maar het zijn er nog lang niet genoeg.’

Scala werkt veel samen met zorginstellingen om woonconcepten te ontwikkelen die passen bij de zorg- en de woonbehoefte. ‘Wij willen de oplossing in stenen bieden die zorginstellingen en uiteindelijk de bewoners helpen. We zoeken naar plekken waardoor senioren middenin de samenleving blijven wonen. In Schiedam en Cuijk ontwikkelen we bijvoorbeeld middenin het centrum en onze meest recente acquisitie in Hilversum ligt middenin een woonwijk.

Hilversum: Transformatie monument & nieuwbouw, 76 appartementen en een parkeergarage t.b.v. Stichting Hilverzorg.

Vught: Herontwikkeling van een Rijksmonument naar 2 Herbergiers. Een Herbergier is een franchiseconcept voor kleinschalige woonzorgvoorzieningen voor ouderen met dementie.

Barneveld: ontwikkeling van levensloopbestendige appartementen en een complex voor Stichting Philadelphia.

Sigarenfabriek

In Hilversum heeft Scala Projects de oude Sigarenfabriek aangekocht. Het is een karakteristiek industrieel gebouw met hoge plafonds, in een gemengde buurt. De omliggende bebouwing bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen en diverse voorzieningen, waaronder scholen, kinderopvang en kantoren. De herontwikkeling voorziet in een woonzorgcomplex met 76 appartementen. Een voorbeeld van een inbreidingslocatie zoals Scala deze het liefste ziet.

Scala acquireert locaties en werkt in het ontwikkelproces nauw samen met zorgaanbieder. ‘We betrekken hen in een heel vroeg stadium in de planvorming. We hebben diverse monumenten herontwikkeld, waarin het vaak echt puzzelen is om een programma van eisen in een gebouw te krijgen. Daarnaast acquireren steeds meer gebouwen die gesloopt moeten worden, zodat we een geheel nieuw plan kunnen maken, want iedere zorginstelling heeft zo zijn eigen businessmodel; hoeveel bewoners kunnen er terecht, is er voldoende personeel beschikbaar in een regio, willen ze grootschalig of juist kleinschalig? Het is steeds meer maatwerk.’

Van de Beek ziet meer particuliere initiatieven ontstaan, maar ook een deel daarvan weer verdwijnen. Ze gelooft in het vakmanschap van de zorginstellingen. ‘Wij zijn voortdurend in gesprek met de grotere zorginstellingen die vernieuwend denken. Waar al goede zorg in een regio wordt geleverd, daar voegen wij graag onze ontwikkelkennis aan toe en maken we woonzorgprojecten waar vanuit de beleggersmarkt groeiende interesse voor is.’

Van de Beek vindt dat gemeenten in gebiedsontwikkelingen ook rekening zouden moeten houden met senioren. ‘Wij overleggen veel met de gemeentes daarover; op het moment dat je een senior verhuist, volgen er immers vijf verhuisbewegingen achteraan terwijl een starterswoning in de regel maximaal één plek oplevert. Bovendien voorkomen we hiermee vereenzaming en bevorderen we Positieve Gezondheid. Ik lees in alle Woonvisies de vraag naar wonen voor senioren terug, maar waarom nemen we niet in Omgevingsplannen regels op die het expliciet mogelijk maken dat er gebouwd moet worden voor onze ouderen? Nu hebben wij vaak discussies dat een ontwikkeling ‘teveel wonen’ is en ‘te weinig maatschappelijk’ voor de bestemming of andersom. We verzanden dan in discussies en extra onderzoeken, terwijl je ook kan zeggen over zo’n plek voor senioren: ‘daardoor hebben we als gemeente minder behoefte aan parkeerplekken en lossen we de doorstroming op én helpen we de lokale zorgpartijen. Overheden zouden daar meer op mogen anticiperen. Daar maken wij ons hard voor.’

Persoonlijke vragen Andrea van de Beek, eigenaar Scala

WELKE LEVENSLES HEB JE GELEERD EN VAN WIE?
Niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die jij eraan geeft. Geleerd van mijn coach Robbert Benninga
WAT WAS VOOR JOU EEN BESLISSEND MOMENT IN JE LEVEN?
Het moment dat we met Scala begonnen. Daarvoor heb ik bij twee corporates gewerkt waar ik enorm veel heb mogen leren en veel leuke, inspirerende mensen heb leren kennen. Maar het avontuur van het ondernemen is iets waar ik de meeste energie uit haal
WELKE WAARDEN WIL JE UITSTRALEN?
Daadkracht en vertrouwen
WAT MAAKT JOU NIEUWSGIERIG?
De rand van mijn comfortzone
WAAR KOM JIJ ‘S OCHTENDS JE BED VOOR UIT?
Voor mijn gezin en mijn bedrijf
HOE GA JIJ OM MET UITDAGINGEN?
Ga ze aan. We hebben privé een aantal zware jaren gehad met jonge kinderen die beide een auto-immuunziekte blijken te hebben. Dat, in combinatie met een jong bedrijf en corona, heeft veel van ons gezin gevraagd. Maar het heeft ons ook bewuster en weerbaarder gemaakt. Ik sta nu elke ochtend op en ben dankbaar en gelukkig met waar we nu zijn
WAT WIL JIJ BIJDRAGEN?
Met Scala een substantiële bijdrage leveren aan woonvoorzieningen voor (kwetsbare) ouderen. Dat heeft natuurlijk ook een zakelijk component. Daarnaast zet ons team zich elk jaar in voor (sportieve) sponsorevenementen. Dit jaar hebben we in Tromsø meegedaan aan de Polar Mid Night Half Marathon en daarmee geld opgehaald voor waterputten in Cambodja. Dat sportieve element dat we bij Nike hebben geleerd, vinden we heel belangrijk om in ons bedrijf te blijven borgen

WAAR SPREEK JE AF MET VRIENDEN EN WAAROM?
In de tuin. Ik houd van barbecueën met vrienden.
WAAR KOM JE TOT RUST?
In de natuur
WAT IS JE FAVORIETE UITWAAI-PLEK?
De heide
HOE BEWAAR JIJ DE BALANS TUSSEN HOOFD EN GEVOEL?
Door momenten van stilte in te lassen.
HOE KOM JIJ TOT JEZELF NA EEN DRUKKE WERKWEEK?
Ik ga elke zaterdagochtend met mijn zoontjes naar de bakker en daarna maken we met elkaar het ontbijt. Door de week is het vaak haasten en vliegen. Die momenten van samen, uitgebreid ontbijten in het weekend vind ik heel fijn en ik kom daarvan echt tot rust
HOEVEEL UUR SPORT JE PER WEEK?
Ik sport minimaal 3x per week. De duur verschilt. Meestal een uur, maar soms een half uurtje interval trainen als ik te weinig tijd heb, maar even moet ontladen
HOE GA JE OM MET ERGERNISSEN?
Ik maak me zo min mogelijk druk om zaken waar ik geen invloed op heb en zet me in voor zaken waar ik dat wel kan
HOE KRIJG JIJ ZAKEN IN BEWEGING?
Door er aandacht aan te geven. In onze cultuur is de focus altijd efficiëntie. We communiceren hoofdzakelijk meer digitaal, waardoor echt contact verdwijnt. Een kop koffie, wandeling of lunch met een collega of relatie is vaak minstens zo efficiënt, doordat je meer begrijpt van de context waarom zaken wel of niet bewegen
IN WELKE STAD ZOU JE GRAAG WILLEN WONEN?
Wij wonen sinds 2020 in Bussum naar volle tevredenheid

All rights reserved © 2024 Young Media