04 jul 2024 - Erwin Asselman

‘We zijn marktleider op het gebied van kwaliteitsborging’

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet Kwaliteitsborging ingegaan. Iedere nieuwbouwwoning moet compleet aan de eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) voldoen. Marktleider kwaliteitsborger Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT) helpt de bouwsector daarbij. CEO van Woningborg Groep Wytzejan de Jong, legt uit hoe.

In het voormalige vergunningstelsel waren de rollen anders verdeeld, de gemeente deed toen een aannemelijkheidstoets. Vergunninghouders dachten vaak dat gemeenten hun plannen hadden beoordeeld en dat alles aan de regels voldeed. Dit verschillende per situatie hoe dit in de praktijk werkelijk het geval was. Met de nieuw ingevoerde Wet Kwaliteitsborging verschuift de verantwoordelijkheid voor het aantonen van de kwaliteit. Niet de gemeenten maar de initiatiefnemers zelf zorgen nu voor kwaliteitsborging en toezicht. Onafhankelijke private kwaliteitsborgers ondersteunen hen daar bij.

 

Kwaliteit borgen

Hierbij speelt Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT), een aparte entiteit binnen de Woningborg Groep, een cruciale rol. Deze kwaliteitsborger biedt een op maat gemaakt en flexibel kwaliteitsborgingssysteem aan dat voldoet aan de diverse behoeften van individuele ondernemers. Met het geavanceerde Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI) zet WTT een nieuwe standaard voor effectieve kwaliteitsborging binnen de bouwsector. ‘Hiermee dragen wij bij aan het realiseren van een duurzamere en kwalitatief hoogwaardige gebouwde omgeving’, aldus De Jong.

Groeiend marktaandeel

‘We zijn goed voorbereid op de invoering van deze wet. Om ondernemers zo min mogelijk risico te laten lopen, toetsen we met het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI). Met het WKI en onze pragmatische benadering nemen we de bouwsector letterlijk bij de hand om samen de kwaliteit te borgen. De afgelopen jaren hebben we hierdoor al meer dan 1000 proefprojecten gedraaid en inmiddels voeren we vele kwaliteitsborgingopdrachten uit bij kleine en grote bouwbedrijven maar ook bij architecten en particulieren. Inmiddels heeft WTT een aanzienlijk deel van deze markt in handen. We streven ernaar om dit jaar nog verder te groeien’, aldus de ambitieuze directeur.

Wilgenrijk Maassluis

Goedgekeurd borgingsinstrument

Het kwaliteitsborgingsinstrument van Woningborg het WKI was als eerst gecertificeerd door het toelatingsinstituut van kwaliteitsinstrumenten, de TLOKB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw). ‘Niet alleen onze vakmensen gebruiken ons systeem, maar ook andere borgingspartijen maken de keuze voor het WKI’, vertelt De Jong. ‘De instrumentaanbieder van het WKI screent aanvragers zeer goed, om cowboys geen kans te geven en zo onafhankelijkheid te kunnen waarborgen.’ Hij ziet dat heel veel nieuwe, ook ongekwalificeerde borgers, deze markt ontdekt hebben. ‘We moeten heel zorgvuldig hiermee om gaan om de kwaliteit te kunnen waarborgen in onze mooie sector.’ Het grote voordeel aan het WKI is dat het de gebruiker ontzorgt op veel punten. ‘Het is een gebruiksvriendelijk systeem, met duidelijke en herkenbare instructies’, aldus De Jong. Hiermee kunnen gebruikers makkelijk zelf gegevens en controles invoeren. ‘Dat scheelt geld en tijd. We controleren op verschillende punten tijdens de bouw en geven eventuele fouten binnen 24 uur door, waardoor de bouwer het snel kan verbeteren. Hierdoor verlagen we het aandeel kostbare faalkosten.’

Flexibel

De borging is nu voor de wet gericht op gevolgklasse 1, onder andere grondgebonden woningen, in de toekomst zal de wet zich ook richten op gevolgklasse 2 en 3, respectievelijk gestapelde bouw en complexe bouwwerken, die nu hun eigen kwaliteitsborging hebben. ‘Het WKI is daar inmiddels al op voorbereid’, weet De Jong uit ervaring, ‘net als destijds naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom energie-eisen en conceptuele bouw. Bij conceptuele bouw controleren we bijvoorbeeld niet elke woning op zich, maar richten we ons op de kwaliteitsborging van het concept.’

WKI app

Omdat bouwbedrijven circa 50% van de controles zelf vastleggen via het systeem, ontwikkelde Woningborg in samenwerking met ICT partners, Go2Sure en Kyp, ook een gebruiksvriendelijke en snelle app genaamd CHEPP. ‘Hier kunnen onze klanten heel gemakkelijk onder andere foto’s en rapportages ter controle aanleveren. De app is gekoppeld aan het WKI, maar we kunnen die ook aansluiten op andere registratietools waarmee aannemers werken.’ De Jongs doel is het hele proces zo makkelijk mogelijk te maken voor de bouwsector. ‘We bieden tevens onder andere een all-in oplossing met kosteloos gebruik van tooling en kunnen met verregaande automatisering de hoogste mate van service verlenen.’

Toekomst

De Jong: ‘We zullen ons blijven focussen dat het brede kwaliteitsconcept van Woningborg Toetsing en Toezicht verder wordt ontwikkeld en uitgebreid, zodat de gehele bouwsector daardoor beter kan presteren. We zullen de komende jaren onze diensten dan ook flink opschalen met een regionale aanpak. Lokale verbinding met de bouwsector, daar draait het om de komende jaren binnen Woningborg.’ Hij ziet met het totaalpakket van dienstverlening dat de bouwsector kan worden ontzorgt, flexibel werkt en volledig digitaal toegankelijk is voor iedere ondernemer. ‘Wij geloven in ons product en zijn er trots op!’

Persoonlijke vragen Wytze jan de Jong CEO Woningborg

WELKE LEVENSLES HEB JE GELEERD EN VAN WIE?
Van een oud leidinggeven en nu goede vriend heb ik de tegelwijsheid “om de overkant te halen, zul je de kant moeten verlaten” meegekregen. Gaat over het durven loslaten in de brede zin
WAT WIL JIJ MENSEN MEE GEVEN?
Te genieten van het ‘nu’ en ‘heden’. Vier de successen en besteedt minder tijd aan de mogelijke toekomst
WAT WAS VOOR JOU EEN BESLISSEND MOMENT IN JE LEVEN?
Gaan werken (en samenwonen) in Kiev. Een fantastisch leerzaam moment en een anker in mijn huwelijk
WELKE WAARDEN WIL JE UITSTRALEN?
Integriteit in combinatie met ‘work hard play hard’
WAT MAAKT JOU NIEUWSGIERIG?
Mensen met energie en drive
WAAR KOM JIJ ‘S OCHTENDS JE BED VOOR UIT?
Uitdagingen die niet gelijk voor de hand liggen
HOE GA JIJ OM MET UITDAGINGEN?
Als ze te groot zijn, dan breek ik ze in denkbeeldige stukken om het behapbaar te houden voor mijzelf. Daarnaast probeer ik rust- en overzicht te behouden nooit boos te worden
WAT MOTIVEERT JOU?
Positieve energie in combinatie met een uitdaging

WAT IS JE DIEPSTE DRIJFVEER?
Het goede willen doen
WAT WIL JIJ BIJDRAGEN?
Dat er met trots door alle stakeholders wordt gekeken naar het behaalde (team) resultaat
WAAR SPREEK JE AF MET VRIENDEN EN WAAROM?
In de kroeg of bij voorkeur op het water. Zet mij op een boot en ik geniet
WELKE VITAMINES SLIK JE DAGELIJKS?
Niet
WAAR KOM JE TOT RUST?
Op het water. Lekker in de zon en lounge muziek op de achtergrond. Een ondergaande zon maakt het af….
WAT IS JE FAVORIETE UITWAAIPLEK?
Vlieland
HOE COMBINEER JIJ HART EN VERSTAND?
Ik zit vaak teveel in het ‘verstand’ (ratio)
HOE KOM JIJ TOT JEZELF NA EEN DRUKKE WERKWEEK?
Op een boot of in de tuin gaan zitten met een biertje, familie (kinderen) en eten halen….even geen moeten….
HOEVEEL UUR SPORT JE PER WEEK?
4
WAT ZOU JE NOG EEN KEER OVER WILLEN DOEN?
Wonen en werken in het buitenland

All rights reserved © 2024 Young Media