Joost Bloemarts, projectdirecteur van AECOM weet nu al dat hij het gaat missen. Vijf en een half jaar lang, bijna iedere dag was hij hier. Hier is de Bercylaan in Amsterdam, op een steenworp afstand van het IJ waar de Y Towers (ook bekend onder de naam Yvie) de afgelopen jaren gestalte kreeg. Een groot project is het (een hoteltoren met 579 kamers, een congrescentrum, waarin plek is voor 35 zalen en 3 restaurants, plus een woontoren met 265 woningen) en een complex project is het ook. Al snel werd duidelijk hoe complex, aangezien de initieel gecontracteerde aannemer al na een jaar na aanvang in 2018 conflict raakte met de opdrachtgever en niet veel later de wacht kreeg aangezegd. Wat nu, was de vraag waarmee ontwerpend en bouwend Nederland naar elkaar keek.
AECOM dus. Een van origine Amerikaans bedrijf met wereldwijd een grote naam op het gebied van projectmanagement, consultancy en engineering. Zo is, om maar eens te noemen, AECOM ondermeer betrokken geweest bij grote projecten als het World Trade Center in New York, The Shard in London en een grote diversiteit aan stadions (maar liefst 90!). Hoewel al meer dan 10 jaar onder de naam AECOM actief in Nederland is, is het bedrijf nog een relatief onbekende speler op de Nederlandse markt. Ondanks deze onbekendheid heeft het bedrijf gewerkt aan toonaangevende projecten als de Y-Towers, de A-Pier op Schiphol en diverse duurzame energieprojecten voor Shell.
Bij AECOM Benelux werken nu zo’n 175 medewerkers verdeeld over drie vestigingen in Nederland en België. Niet alleen levert AECOM diensten op het gebied van bouwkosten, projecten bouwmanagement, maar onderscheidt het bedrijf zich door het integraal kunnen aanbieden van architectuur- en engineeringsdiensten alsmede specialistische consultancy. Met de businessline Environmental services levert AECOM adviesdiensten op het gebied van bodem, vergunningen, maar ook consultancy op het gebied van energietransitie en duurzaamheid. Denk bij dat laatste aan hot topics als ESG, Klimaatadaptatie of Battery Storage Systems (BESS). Het bedrijf is daardoor in staat om klanten van A tot Z (de one stop shop) te kunnen ontzorgen.
Peter Oosterbaan, Director Business Development, laat weten dat het bedrijf grote ambities heeft voor verdere groei op de Nederlandse markt voortbouwend op de kennis en ervaring die het bedrijf in zowel Nederland als internationaal heeft opgedaan. Oosterbaan geeft aan dat het bedrijf zich de komende jaren zal focussen op een aantal sectoren te weten commercieel vastgoed, logistics, life science & pharma en de publieke sector. ‘Met de keuze voor deze specifieke sectoren bouwen wij voort op de kennis en kunde die we de afgelopen jaren zowel lokaal als internationaal hebben opgedaan.’
AECOM is met name sterk in de grote complexe projecten zoals de Y-Towers, een stedelijk hoogbouw project met een mixed use programma. Oosterbaan geeft aan dat AECOM hierbij kan bouwen op internationaal aanwezige kennis en technische expertise. ‘Onze competence centers in Engeland en Spanje hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een zeer uitgebreid portfolio aan complexe projecten verspreid over heel Europa en het Midden Oosten. Specifiek benodigde kennis over bijvoorbeeld draagconstructies, gevelontwerp of bouwlogistiek is daardoor eenvoudig bij een project te betrekken.’
Juist die sterke internationale verwevenheid (de zogenoemde one team approach) in combinatie met ons brede projectportfolio maakt ons een wereldspeler. Dat internationale netwerk van AECOM leidde ook tot het eerste contact voor de Y-Towers. AECOM startte in eerste instantie met de opdracht om de ontstane situatie te analyseren en de opdrachtgever te adviseren hoe het project weer op de rit kon komen. Dat was het idee. En een antwoord formuleren op vragen als: Wat zijn de risico’s, wat denk je van het kostenplaatje? Maar toen besloten werd het contract met de aannemer te ontbinden en de gemeente de tijdsdruk begon op te voeren, veranderde die rol. AECOM kreeg de opdracht om ervoor te zorgen het ontwerptraject af te ronden, zorg te dragen voor het selecteren van een nieuwe aannemer, het kostenmanagement en het volledige bouwmanagement op zicht te nemen. Een opdracht van formaat, zo kun je wel stellen.
Er werd een team van professionals samengesteld die hun sporen in complexe projecten hadden verdiend en ervoor zorgden dat het technisch ontwerp kon worden afgerond en de opdrachtgever adviseerde over de te volgen aanbestedingsprocedure. Een bijzonder moeilijk proces aangezien de nieuwe aannemer moest doorbouwen op de door zijn voorganger gerealiseerde bouwkuip en fundering. De samenwerking werd uiteindelijk gevonden in een Italiaanse aannemer die nieuw was op de Nederlandse markt en het project als een uitdaging zag nadat andere partijen zich hadden teruggetrokken. De uitvoeringsperiode was uitdagend mede door de uitbraak van COVID gedurende de herstart van de bouwactiviteiten en het faillisement van de gevelbouwer, maar het resultaat mag er zijn.
Wat AECOM als projectmanager (‘oliemannetje’ zegt Bloemarts) nadrukkelijk onderscheidt is de internationale wendbaarheid. ‘Niet alleen hebben onze projectmanagers ervaring met de Nederlandse contractvormen maar zijn zij bovendien gewend om te werken met internationale gangbare modellen zoals FIDIC.’ Bloemarts en Oosterbaan zien als gevolg van de toenemende internationalisering in bouwwereld, dat opdrachtgevers kiezen voor deze contractvormen of dat er juist gekozen wordt voor een hybride vorm. Zo ook bij de Y-towers, waarbij het contract een mengvorm was tussen een UAV contract met ontwerpverantwoordelijkheid en een FIDIC contract.
Bloemarts geeft aan dat volgens de Angelsaksische traditie iedere onderlinge afspraak wordt vastgelegd in de contractvorm FIDIC. Zodat er nooit een misverstand kan zijn over wie waarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Het is een formele manier van je opstellen waar sommige partijen in Nederland aan moeten wennen. Wat daar tegenover staat is de informele, zeg maar gewoon Hollandse manier waarop er iedere dag met betrokkenen wordt samengewerkt. Bloemarts: ’Van het begin af aan moet er het geloof zijn dat we elkaar nodig hebben en het project alleen samen tot een goed einde kunnen brengen.’ In de bouwkeet worden bij een kop koffie de meeste problemen opgelost, is de overtuiging. Daar heeft het vuistdikke contract niks mee te maken. Inmiddels worden de eerste appartementen in de woontoren bewoond en zal de hoteltoren naar verwachting eind van dit jaar in gebruik worden genomen.
‘AECOM IS MET NAME STERK IN DE GROTE, COMPLEXE PROJECTEN’
Peter Oosterbaan
The Shard London
World Trade Center New York
‘WAT RELATIES BETREFT IS DE WERELD VAN AECOM EEN KLEINE WERELD’
Y Towers Amsterdam
Post Rotterdam is nog een mooi voorbeeld, van, zeggen ze allebei: ‘Een echt AECOM project.’ Zeker gezien de technische en logistieke uitdagingen die je in Nederland niet vaak tegenkomt. Het voormalig monumentaal postkantoor naast het stadhuis aan de Coolsingel diende te worden getransformeerd tot een complex waarin een 5 sterren hotel met 224 kamers en een woontoren van 155 meter (waarin 305 appartementen) een plek gaan krijgen. Twee aannemers, de ene voor het hotel, de ander voor de woontoren stelde het projectmanagement voor een pittige opgave. Oplevering van het prestigieuze project wordt begin 2026 verwacht. Oosterbaan: ‘Het is een project waarmee we mogen laten zien wat we in huis hebben, aan kennis en ervaring.’
Complexe projecten zijn prestigieus, meestal fotogeniek en worden soms zelfs onderscheiden met prijzen. Paradepaardjes zijn het waar je vol trots je relaties mee naartoe neemt zodat ze kunnen zien wat het bedrijf allemaal kan. Maar AECOM richt zich niet alleen op deze bijzondere projecten en heeft de afgelopen jaren ook veel projecten begeleid in de logistieke sector. En dat zijn allang niet meer de enorme hallen langs de snelweg, maar high tech sorteercentra waarin robotisering en automatisering een centrale rol speelt
Zo heeft AECOM de afgelopen jaren mogen werken aan grote projecten voor Cainao (Alibaba) en mogen zij sinds medio 2023 een grote Japanse retail keten begeleiden bij de bouw van hun Europese distributiecentrum van ca. 100.000m 2 . ‘Wij werken vaak voor partijen die onbekend zijn met de Nederlandse markt en derhalve op zoek zijn naar ondersteuning in het ontwikkel- en bouwproces’, geeft Oosterbaan aan. Opnieuw, dankzij haar internationale netwerk, kwam AECOM in beeld. Want wat relaties betreft, is de wereld voor AECOM een kleine wereld. Waarin veel partijen ergens, in Australië, Engeland of Amerika, samen hebben gewerkt met AECOM en haar bij iedere volgende klus weer opzoeken.
‘POST ROTTERDAM IS EEN PROJECT WAARMEE WE MOGEN LATEN ZIEN WAT WE IN HUIS HEBBEN, AAN KENNIS EN ERVARING.’
POST Rotterdam
Joost Bloemarts
‘JUIST DIE STERKE INTERNATIONALE VERWEVENHEID IN COMBINATIE MET ONS BREDE PROJECTPORTFOLIO MAAKT ON S EEN WERELD SPELER’
Groot voordeel is dat AECOM beschikt over gespecialiseerde sectorspecifieke kennis op haar kantoren in het buitenland, een goed voorbeeld is het uitgebreide trackrecord die het bedrijf heeft opgebouwd in de health care en life science. AECOM heeft wereldwijd de bouw en het ontwerp van diverse ziekenhuizen mogen begeleiden en is onder andere een van de gecontracteerde partners voor de Britse NHS. Daarnaast heeft het bedrijf tal van laboratoria voor de pharmaceutische industrie mogen ontwikkelen.
Allemaal technisch complexe ontwerpen waarbij AECOM als de klant daar om vraagt, vanaf de allereerste processtap de regie in handen neemt. Een lokaal voorbeeld is de UCB campus in de buurt van Brussel waar het ontwerp voor het eerste gebouw op de campus, deels kantoor, deels laboratorium met productiefaciliteiten (9000 vierkante meter) inmiddels goed is gekeurd. In Maastricht wordt door AECOM sinds kort gewerkt aan het ontwerp van een DNA laboratorium. Dat mag best een uitdaging heten omdat het laboratorium zal worden gebouwd in een voormalig kantoorpand. Oosterbaan: ‘Wat we merken is dat farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen het fijn vinden dat wij een partij zijn die alles in huis heeft om het project van A tot Z te begeleiden.’ Voor de klant een voordeel aangezien deze maar een aanspreekpunt heeft en het risico op communicatiefouten wordt beperkt.
Juist complexe projecten als deze passen als geen andere bij het DNA van AECOM. Oosterbaan: ‘Met onze architecten, ingenieurs, consultants en projectmanagers zijn wij iedere dag bezig om opdrachtgevers te ondersteunen en ontzorgen bij steeds complexer wordende bouw- en ontwerpopgaves.’