De zorgsector staat voor grote uitdagingen met tekort aan personeel, stijgende kosten en de toenemende vraag door vergrijzing. Tegelijkertijd ligt er een wereld aan innovatieve oplossingen klaar om benut te worden. Dat die vernieuwing niet vanzelf ontstaat, is evident. Doorbraken in gezondheidszorg vereisen een sterk netwerk waarin kruisbestuiving tussen zorgprofessionals, vernieuwende ondernemingen en kennisinstellingen ontstaat. Precies zo’n voedingsbodem wordt gecreëerd met Health Innovation Campus Boxmeer (HICB). Met een campusterrein van ruim 7 ha, waar circa 200.000 m2 gebouwd kan worden, nabij Maasziekenhuis Pantein, bouwen initiatiefnemer Necron Group en gedelegeerd ontwikkelaar Bouwaccent aan een campus waarin innovaties in zorg en gezondheid worden bedacht, getest en toegepast. De ambities zijn groot: binnen zeven jaar wil HICB uitgroeien tot een Europees toonaangevend centrum voor zorginnovatie.
Technologische innovaties zoals robotica en AI bieden belangrijke mogelijkheden om het zorglandschap blijvend te transformeren. Daarnaast wordt de focus op preventie en gezonde voeding steeds belangrijker. ‘Deze campus moet een katalysator worden voor precies dit soort oplossingen,’ zegt Albert Jan Huisman, Chief Commercial Officer van Necron Group, initiatiefnemer van HICB. ‘We brengen mbo-, hbo- en mogelijk universitair onderwijs samen met zorginstellingen, onderzoeksfaciliteiten en innovatieve bedrijven. Daardoor kunnen theorie en praktijk elkaar écht versterken.’
De contouren worden al zichtbaar. De eerste ontwikkeling die van start gaat, is de bouw van een dual-branded Marriott-hotel op de campus. Dit complex, inclusief restaurant, bar en vergadercentrum en bestaande uit een Courtyard met 295 kamers, een Residence Inn met 123 appartementen, vormt een belangrijke drager van de campus. Een logische zet, want de campus mikt niet alleen op regionale spelers, maar ook op internationale partijen die Boxmeer als springplank naar Europa kunnen gebruiken.
Boxmeer lijkt op het eerste gezicht misschien geen voor de hand liggende locatie voor een internationale campus, maar schijn bedriegt. De locatie in Boxmeer is strategisch gekozen vanwege de ligging nabij economisch sterke regio’s in België en Duitsland en een sterk regionaal netwerk van bedrijven in de sectoren health, agri, food en tech. ‘Het campusterrein ligt daarnaast op het kruispunt van meerdere snelwegen en heeft een krachtige regionale infrastructuur, onder meer via het Maasziekenhuis, sterke onderwijsclusters in de nabijgelegen steden als Nijmegen en Arnhem,’ aldus Milena Pierey van Bouwaccent.
De gemeente Land van Cuijk heeft health en tech benoemd als speerpunten in haar economisch beleid. Ook Nijmegen toont serieuze belangstelling voor de campusontwikkeling. zo ontstaat een bredere regio waarin zorg, onderwijs en bedrijfsleven samen optrekken. Al met al een veelbelovende omgeving om innovatie op het gebied van zorg en gezondheid te stimuleren.
Dual branded Marriott Hotel
‘ZORGVASTGOED WORDT HIER EEN KATALYSATOR VOOR MAATSCHAPPELIJKE VOORUITGANG’
HICB in vogelvlucht
Entreegebied Marriott Hotel
Het ontwikkelen van een campus is geen vastgoedproject op zichzelf, het is het bouwen van een ecosysteem. ‘We willen partijen aantrekken die een duidelijke inhoudelijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg van morgen,’ zegt Huisman. Er wordt verwacht dat het aantrekken van grotere en ook internationale spelers in de markt een aanzuigende werking zal hebben op kleinere en middelgrote partijen, waardoor een completer en veelzijdiger ecosysteem ontstaat. De komst van een gerenommeerde keten als Marriott onderstreept het potentieel van de locatie. Deze diversiteit is essentieel. De kracht van de campus zit hem juist in de wisselwerking tussen gevestigde namen en pioniers, tussen zorgverleners en dataspecialisten, tussen studenten en onderzoekers. ‘Hoe veelzijdiger het ecosysteem, hoe krachtiger de innovaties die eruit voortkomen,’ vat Huisman samen.
Opvallend is dat vastgoed op HICB niet alleen een randvoorwaarde is, maar juist een strategisch instrument. De gebouwen op de campus worden ontworpen voor ontmoeting, samenwerking en experiment. Flexibele werkplekken, gedeelde labs en co-creatieruimtes moeten het uitwisselen van ideeën en data stimuleren. Daarnaast wordt actief nagedacht over passende huisvesting in de regio voor studenten, werknemers en ondernemers die zich aan de campus verbinden. zo ontstaat een dynamische omgeving waarin wonen, werken, leren en zorgen samenkomen. Precies wat nodig is om talent aan te trekken én te behouden.
‘DE KORTSTE ROUTE NAAR VERNIEUWING BEGINT MET EEN TAFEL WAARAAN IEDEREEN MAG AANSCHUIVEN’
Groen werken, gezond leven
Een belangrijk pijnpunt in de zorg is de lange tijd tussen innovatie en implementatie. Nieuwe technologieën blijven vaak jarenlang hangen in de pilotfase. HICB wil dat anders doen. Door relevante partijen fysiek samen te brengen, ontstaan kortere lijnen en meer onderling vertrouwen. Cruciale voorwaarden voor snelheid en schaalbaarheid.
‘Zorginnovatie hoeft niet altijd te beginnen in een laboratorium,’ stelt Huisman. ‘soms ontstaat de beste oplossing aan de lunchtafel, tussen een docent, een ondernemer en een verpleegkundige. Dat is de kracht van deze campus.’
De ambities van HICB zijn groot. Het doel is om binnen zeven jaar uit te groeien tot een innovatieve, toonaangevende campus op het gebied van zorg en gezondheid. Op het zeven hectare grote campusterrein zullen kennisinstellingen, zorgaanbieders, technologiebedrijven en andere relevante ondernemingen elkaar vinden en de kracht van synergie benutten om een innovatief ecosysteem tot bloei te laten komen.
De impact van de campus zal groter zijn dan de grenzen van Boxmeer. HICB wil bijdragen aan een gezondere samenleving, aan het betaalbaar houden van zorg en aan de economische vitaliteit van de regio. En dat begint bij ruimte. Fysieke ruimte, maar ook ruimte om te experimenteren, samen te werken en te groeien. Of, zoals dit vanuit de Zwitserse ontwikkelaar Necron Group gesteld wordt: ‘We bouwen hier niet zomaar gebouwen. We bouwen aan vertrouwen.’
HICB streeft ernaar om slimmer, sneller en met meer impact zorginnovaties in de praktijk te brengen. Geïnteresseerde partijen worden uitgenodigd om de mogelijkheden te ontdekken en bij te dragen aan de toekomst van de zorg door zich te vestigen in het hart van zorginnovatie.
Wil je deel uitmaken van de zorgvernieuwing? Zet dan nu de eerste stap. Ga naar www.health-innovation-campus.com