In een wereld waar vastgoed en bouw vaak draait om cijfers, deals en belangen, heeft Christa Thijssen in de afgelopen decennia iets heel bijzonders neergezet: een netwerk dat juist niet begint bij de transactie, maar bij de mens. Als oprichter van Holland Property Plaza (HPP) bouwde zij, actief gesteund door bestuur en leden, vanaf de eerste dag aan een gemeenschap waarin vertrouwen, kwaliteit en samenwerking centraal staan. Het fundament van HPP rust op vijf kernwaarden die rechtstreeks terug te voeren zijn op Thijssens persoonlijke visie en dito aanpak. Zij is de architect en bouwer van het veilige thuis waar de beslissers in vastgoed en bouw floreren.
Thijssens loopbaan begon in de bouwwereld. Ze werkte jarenlang bij DSM aan innovatieve bouwmaterialen en maakte de overgang naar zelfstandig ondernemerschap toen zij merkte dat marketing in de sector hopeloos ouderwets was. Toen Nederlandse aannemers na de val van de Berlijnse muur massaal in Duitsland aan de slag gingen, werd zij door de overheid gevraagd de situatie te onderzoeken. Daar zag ze dat bedrijven elkaar niet kenden, dezelfde fouten maakten en geen ervaringen uitwisselden. Haar oplossing: organiseer ontmoetingen, creëer vertrouwen, leer van elkaar.
Zo ontstond de eerste vastgoed-sociëteit in Düsseldorf, met een setting die veel zegt over haar aanpak: éérst samen golfen, daarna met een borrelhapje aan tafel. Juist in die informele setting vielen de traditionele schotten weg en werd openheid mogelijk. Dat is kenmerkend voor de veilige en familiaire sfeer die tot op de dag van vandaag de basis vormt van HPP. Mensen durven zich uit te spreken, ook als ze het niet met elkaar eens zijn.
Wat HPP onder andere onderscheidt van andere platforms, is de kwaliteit van de deelnemers. Het netwerk bestaat uit topbeslissers over de volle breedte van de vastgoedketen: projectontwikkelaars, beleggers, banken, pensioenfondsen, internationale investeerders. Maar ook: gemeenten en ministeries. Thijssen laat bewust niet iedereen toe. Deelname aan HPP is geen automatisme, maar een weloverwogen keuze. Er wordt streng gekeken naar wie aan tafel komt: geen mensen met acquisitieboekjes, maar beslissers met inhoud. Een inhoud die ze geacht worden actief te delen in een van de vier verticale community’s of HPP-breed. Thijssens motto: ‘Bij HPP is het niet alleen halen, maar ook brengen.’
Het unieke van HPP is dat alle schakels en/of stakeholders uit de sector vertegenwoordigd zijn, wat zorgt voor een integrale blik op complexe vraagstukken. Of het nu gaat om woningbouw, binnenstedelijke ontwikkeling of internationale investeringen: het netwerk verbindt mensen die elkaar normaal gesproken niet vanzelfsprekend ontmoeten. En HPP kijkt niet alleen binnen de landsgrenzen. De internationale oriëntatie, met name richting Duitsland, is vanaf het begin een speerpunt geweest. Mede door Thijssens ervaring in Duitsland en haar uitgebreide netwerk daar, is HPP het enige Nederlandse vastgoednetwerk waar ook buitenlandse investeerders een natuurlijke plek aan tafel hebben.
Thijssen houdt niet van polariserende discussies of het met de vinger wijzen. HPP is geen klassieke denktank die zwartboeken schrijft voor de overheid. Integendeel: het platform streeft naar constructieve samenwerking en oplossingen. ‘Ik geloof eerder in witboeken’, zegt Thijssen, die er onlangs daadwerkelijk een liet overhandigen aan minister Mona Keijzer. Problemen moeten niet alleen benoemd, maar vooral opgelost worden. En dat lukt beter als je mensen in een vertrouwde setting bij elkaar zet, zoals bij de befaamde rondetafels, diners of de jaarlijkse HPBike & Hike.
‘ALS JE ELKAAR EENMAAL RECHT IN DE OGEN HEBT GEKEKEN, SAMEN EEN GLAS WIJN HEBT GEDRONKEN EN EEN GOED GESPREK HEBT GEVOERD, DAN KIJK JE ANDERS NAAR ELKAAR’
Een treffend voorbeeld van Thijssens aanpak is hoe zij tijdens een bijeenkomst bewust critici aan tafel zette met de partij waarover forse kritiek werd geuit. In plaats van confrontatie ontstaat er dan vaak een verbindend gesprek, waarbij roestige framings en evidente clichés ongemerkt verdampen. Soms leidt dat direct tot zakelijke samenwerking. ‘Als je elkaar eenmaal recht in de ogen hebt gekeken, samen een glas wijn hebt gedronken en een goed gesprek hebt gevoerd, dan kijk je anders naar elkaar.’
Ook de genoemde HPBike & Hike is daar een goed voorbeeld van: een tweedaagse fiets- en wandeltocht waarbij deelnemers zich niet alleen fysiek inspannen, maar vooral met elkaar in gesprek gaan. ‘Na twee dagen wandelen, fietsen, praten en samen blaren tellen ken je elkaar pas echt’, aldus Thijssen.
HET JAARLIJKSE HPBIKE & HIKE FIETS- EN WANDELEVENT: ‘NA TWEE DAGEN WANDELEN, FIETSEN, PRATEN EN SAMEN BLAREN TELLEN KEN JE ELKAAR PAS ECHT.’
Ondanks haar bescheidenheid (‘ik doe dit echt niet alleen’), legendarische energie én personal touch is het duidelijk dat Thijssen met HPP een bijzondere positie in de vastgoedwereld heeft verworven. HPP is geen gesloten club, maar een zorgvuldig samengestelde gemeenschap van individuen die samen verder willen komen. Dat leidt tot echte verbindingen, concrete samenwerkingen en – niet onbelangrijk – tot betere besluiten.
Ook overheidsinstanties weten HPP inmiddels te vinden voor advies en bemiddeling. Of het nu gaat om het organiseren van een rondetafel over financieringsvraagstukken of het betrekken van buitenlandse investeerders bij Nederlandse gebiedsontwikkeling: HPP speelt een verbindende rol. Tegelijkertijd is Thijssen kritisch: zolang sectoren en overheden vooral op hun eigen eiland blijven opereren, komt er weinig van de grond. Juist daarom is HPP nodig als platform waar echte ontmoeting plaatsvindt.
Wat HPP extra bijzonder maakt, is dat het geen commercieel model is dat draait op maximale winst. De bijeenkomsten zijn kostendekkend en bedoeld voor deelnemers. De events zijn voor Thijssen, die leiding geeft aan een klein maar zeer toegewijd team vanuit haar kantoor in Zeist, geen verdienmodel, maar investeert juist tijd en energie in het bouwen aan relaties. ‘Als ik met HPP voor het geld was gegaan, had ik alleen maar grote congressen georganiseerd. Maar ik wil vooral impact maken.’
Holland Property Plaza is het resultaat van een visie die wars is van hokjesdenken, gericht op verbinding, kwaliteit en vertrouwen. En het is ook het verhaal van een vrouw die vanuit haar achtergrond in de bouw, haar ervaring in Duitsland en haar oprechte interesse in mensen een unieke formule heeft helpen ontwikkelen, die mede actief wordt gedragen door de topbeslissers in bestuur, adviesraad en community’s. Niet transactie, maar relatie. Niet de snelle deal, maar het duurzame contact. Dat maakt HPP tot veel meer dan een netwerk of zelfs maar veredelde borrelclub: het is een gemeenschap van mensen die samen werken aan de toekomst van de vastgoedsector. Gelukkig zijn er nog pragmatische idealisten. Christa Thijssen is er een van.
HPP, opgericht in 2007, is een volledig onafhankelijke netwerkorganisatie voor beslissers in de vastgoed-en bouwsector. Op dit moment heeft HPP bijna 80 deelnemers uit de volle breedte van zowel de sector als representanten van de overheid. Op jaarbasis worden er veel live evenementen georganiseerd: rondetafels, presentaties, werkbezoeken, HPBike & Hike en deelname aan de Münchener EXPO REAL. Dat gebeurt zowel netwerkbreed als binnen de vier community’s:
Meer informatie & aanmelding via: www.hollandpropertyplaza.eu