Het leuke aan de Wintergasten-sessie in Utrecht is dat presentatoren Ruud Hendriks en Rupert Parker Brady heel handig de privéverhalen van de geïnterviewden koppelen aan de manier waarop ze zakelijk in het leven staan. Tijdens elke interviewsessie van een minuut of twaalf bespreken ze een persoonlijke video.

Fransje Sprunken, VORM
Zo vernemen we dat Fransje Sprunken, hoofd concepten van ontwikkelaar VORM vroeger even in een woongroep heeft gewoond. Belangrijk in haar leven lijkt in ieder geval het botsen met de gevestigde orde te zijn, wat ze als een uitgangspunt ziet voor succesvolle projecten. “Dat is eigenlijk een voorwaarde voor succes in mijn vak.” Om een beetje te ontspannen van haar superdrukke baan doet ze veel aan yoga en ze heeft dan ook een fragment meegenomen van een rustgevende yogasessie. Mooi is het verhaal waarbij ze het oude Altrecht-gebouw ging ontwikkelen naast het nijntje museum. Ze wilde het ombouwen tot hotel, maar had eigenlijk nog wat extra ruimte nodig. “Dan bel ik het nijntje museum op en zeg: met Fransje, kunnen we iets samen doen?”

Ger Jaarsma, voorzitter NVM
NVM-voorzitter Ger Jaarsma woont in Leeuwarden. Hij heeft een promotiefilmpje meegenomen van de stad die in 2018 culturele hoofdstad wordt. Hij deelt een heel persoonlijk verhaal over zijn overleden vader, en zijn moeder die daarna een man leerde kennen die voor veel schulden zorgde. “Ik was toen bijna zestien jaar en dan word je snel volwassen.” Een belangrijk speerpunt voor NVM is dat het een soort auditsysteem wil introduceren waarbij collega-makelaars elkaar beoordelen. “Het gaat niet om elkaar afbranden, maar wel om scherp houden.”

Rob Vester, Syntrus Achmea Real Estate & Finance
De man van Syntrus is niet van de lange antwoorden, vertelt interviewer Parker Brady, maar dat blijkt mee te vallen. Hij heeft zelfs zijn lievelingsboek bij zich: Smokey Goodness van wereldkampioen BBQ Jord Althuizen, een boek over barbecueën dat niet alleen over barbecueën gaat, maar ook over het leven. Over Utrecht is hij trouwens enthousiast: “Het is een metropool met een provinciaals karakter.” Hij is groot voorstander van innovatie en de ‘regel’ dat je niet hoger moet bouwen dan de Dom past daar niet helemaal bij. “Je moet de ontwikkelingen niet remmen.” Over het Wintergasten-event was hij enthousiast. “Prachtige opzet om de drijfveren en motivaties van de diverse spelers in de vastgoedwereld beter te leren kennen.”

Christian Schouten, acquisition manager Residential Bouwinvest
Schouten laat een mooie documentaire zien van Rem Koolhaas die hij erg bewondert. Hij vertelt over zijn vader die zeven jaar geleden overleed. “Mijn vader was niet zo van de vele woorden.” Zelf probeert hij wat opener te zijn en dat gaat hem aardig af. Hij laat nog een ander fragment zien van de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in Zomergasten die voorstander was om de Randstad als één grote stad te zien in de categorie New York. “Dat vind ik een heel goede gedachte.” Schouten nam met plezier deel aan het event: “Wintergasten bracht de gemeente Utrecht, ontwikkelaars, investeerders en ondernemers in een aansprekende setting samen. Omdat wij beleggen in vastgoed voor de lange termijn en langjarig betrokken zijn in veel steden, zijn wij altijd graag aangesloten bij dit soort mooie initiatieven.”

Paulus Jansen, wethouder Utrecht
Jansen is van de SP en vooral een echte zuiderling in hart en nieren. “Daar overheerst de mentaliteit van elkaar iets gunnen, en zijn ze bezig met vooruitgang. En dat vind ik een heel prettige combinatie.” Hij kan ook fel uit de hoek komen als het nodig is. Zo liet het CBS een paar jaar geleden weten dat veel gezinnen na hun eerste kind uit de stad trekken. “Ik vond dat fakenews, omdat je de vraag moet stellen of die mensen uit de stad verhuisden of omdat ze gewoon iets meer ruimte willen voor dezelfde prijs. Dat vind ik nogal een verschil, want het aantal gezinnen in de stad groeit nog.”

Marcel Arendsen, Brecheisen
Marcel Arendsen van Brecheisen speelde in de jeugd van Ajax met Michael Reiziger en Edgar Davids. Hij haalde het niet, maar kreeg wel de mentaliteit mee van een topsporter. “Ik wil altijd winnen.” Dat gaat hem prima af, want het gaat goed met Brecheisen. Arendsen gelooft in de kracht van positief denken. “Ik denk dat als je echt ergens in gelooft het ook lukt. (…) Als je meer weet dan anderen en je hebt het lef om het uit te voeren, dan komt het goed. Ik ga verder waar anderen stoppen.” Over Wintergasten: “Een geweldig initiatief en die persoonlijke interviews vond ik heel leuk. Voor mij had het wel iets zakelijker gemogen ook, dat je echt hoort wat mensen met zo’n stad eigenlijk willen.”

Pauline Broekman, De Rode Winkel
Broekman studeerde eigenlijk voor modeontwerper, maar de winkel lonkte. Het bedrijf viert immers dit jaar zijn 180ste verjaardag en daar ging veel energie in zitten. Ze vertelt een mooi verhaal over iets bijzonders dat ze regelde rond dit jubileum, namelijk een T-shirt van Levi’s als ode aan de stad Utrecht. “Ik sprak de CEO van Levi’s op een beurs en hij vroeg: ‘Wat zou je wensen als je een wens mocht doen?’ Hierop vertelde ik over de T-shirts waarvan wel een Amsterdamse variant was. Hij zei: ‘Dat gaan we regelen.’”

Ronald van der Waals, CBRE Global
Van Ronald van der Waals is de inmiddels legendarische uitspraak: ‘Investeren in vastgoed is geen rocketscience.’ Hij nuanceert deze quote wel een beetje op het podium: “Het is weliswaar simpel, maar het blijft een uitdaging om het goed te doen.” Hij laat een geweldig filmpje zien van een Australische cabaretier die ervoor pleit om niet je hele leven slechts één droom na te jagen. “Dat vind ik wel een goed motto eigenlijk, je kunt beter naar de korte termijn kijken.”

Menno Ploeger, G&S Vastgoed
Menno Ploeger wilde tijdens zijn studie Bouwkunde natuurlijk architect worden, maar hij zag af van de ambitie. “Ik wist: ik zal nooit een mooi gebouw ontwerpen.” Hij laat een fragment zien van misschien wel de beste film aller tijden, The Big Lebowski, waarin the Dude geen ambitie heeft behalve dan een beetje bowlen met zijn vage vrienden. “Het kan rustgevend zijn als je dat hebt.” Zelf is hij trouwens wel ambitieus, want hij was een van de initiatiefnemers van WonderWoods, het gebouw dat tevens een bos is in het stationsgebied van Utrecht.

Tot slot vroegen we nog even aan de presentatoren wat ze vonden van het Wintergasten-event.
Ruud Hendriks: “Ik vond het de beste aflevering tot nu toe dankzij de openheid van de gasten, de perfecte locatie en de uitstekende productie.”

Rupert Parker Brady: “Ook de Utrechtse editie van Wintergasten bewijst dat het simpele format van een goed gesprek werkt; het geeft verdieping en maakt van vastgoedprofessionals mensen van vlees en bloed.”

De derde Wintergasten editie op 30 november 2017 in Tivoli/Vredenburg in Utrecht werd mede mogelijk gemaakt door Hoofdsponsor NVM Business