14 jun 2020 - Erwin Asselman

Voorwoord

Met de wind in de zeilen trapten we in 2020 een nieuw decennium af. In de verte waarschuwden economen al twee jaar voor een financiële crisis in dit jaar. De handelsoorlog tussen Amerika en China zou de oorzaak zijn. Of de geautomatiseerde handelssystemen zou de hoogtij doen keren, zo voorspelden zij in 2018. U en ik lazen dergelijke verhalen in het FD en beluisterden de achtergrond op BNR Nieuwsradio. Maar ja, wat doe je als ondernemer met die wetenschap? Als 2020 nadert en je uiteindelijk op 1 januari het glas heft met elkaar? Bill Gates had eerder in een TED-talk in 2015 geroepen dat een dodelijk virus de wereld zou teisteren, omdat ‘de wereld wel is voorbereid op een oorlog of een kernramp, maar niet op een pandemie’. Het zou tien miljoen levens kunnen kosten, zei hij toen. De financiële westerse wereld haalde zijn schouders op. Het kon ook niet anders. De juiste context en cijfers van Ebola, MERS en Sars – die de impact aantonen van dergelijke virussen – worden al jaren onder een mistige laag verwarring bedekt. Dus wat kun je? En misschien wilden we het ook wel niet horen met z’n allen. Toen 2020 goed en wel begonnen was, trok ik mijn zwembroek aan. Op 1 januari nam ik een nieuwjaarsduik in de Jan Thiel Baai. Geen heldhaftige daad trouwens, het water was 27 graden en de Unox-muts op de hoofden van honderden Nederlanders was meer kolder dan noodzaak.

Klik hier en lees het hele artikel
All rights reserved © 2024 Young Media