07 mei 2024 - Erwin Asselman

VG Visie Daily #49: Jason Blackmore (is terug): ‘Ik zie gezonde huurgroei in steden als Rotterdam en Utrecht’

De bekende vastgoedman Jason Blackmore ging dit jaar aan de slag bij ontwikkelaar Boelens de Gruyter nadat hij jarenlang directeur en het gezicht was bij G&S Vastgoed waar hij 25 jaar werkzaam was. Voor buitenstaanders was de overstap van Blackmore misschien een verrassing, maar voor hemzelf was het eigenlijk heel logisch.

Blackmore was bij G&S Vastgoed lang de rechterhand van Chris Gongriep die in 2016 kwam te overlijden. Daarna nam VolkerWessels een groot gedeelte van de aandelen over en voelde het niet meer als het bedrijf waarmee de twee vastgoedmannen Zuidas veroverden. ‘Er ontstond een nieuwe cultuur, een andere bloedgroep met mensen waar ik niet voor zou kiezen bij het opbouwen van een bedrijf. Er kwamen steeds meer verschillen van inzicht over hoe je omgaat met projecten en mensen.’

Het zat dus al niet helemaal lekker tussen Blackmore en het bedrijf en twee jaar geleden volgde er een herseninfarct waardoor hij er een tijdje uit was. ‘Dan ga je nadenken over wat je wel wil doen en hoe ik het wil aanpakken. Bovendien is het heftig om terug te komen na een herseninfarct. Belangrijk is het vermijden van stress en je moet dus dingen gaan doen die wat dichter bij jezelf staan. Mijn houdbaarheidsdatum bij G&S was voor mijn gevoel voorbij.’

Je moet terug naar de basis? Zo van: waar krijg ik energie van?

‘En dat klinkt wel heel makkelijk, maar dat is wel een beetje zoeken.’

Maar je wilde wel in jouw vak actief blijven?

‘Zeker, ik vind het mooi om projecten te ontwikkelen, om iets te bedenken met een groep mensen en er samen iets moois van te maken. Dat blijft ontzettend leuk. Ik wilde dat gaan doen, maar met minder weerstand.’

Waar zat die weerstand?

‘Als je een bepaald idee hebt hoe en met welke mensen je iets ontwikkelt en daar gaat de handrem op dan is dat weerstand. Ik ken Maarten de Gruyter al heel lang en bij dat bedrijf krijg ik de kans om het in te vullen zonder weerstand. Ik kan – naast bij Boelens de Gruyter –  werken aan ‘eigen projecten’ zoals de Blue Zone Offices in Rotterdam voor Luc Smits. Bovendien wilde ik graag in een team werken en de rol in het commerciële team past daarbij. Daarnaast hou ik me bezig met het positioneren van commerciële vastgoedontwikkelingen, met de nadruk op kantoren van Boelens de Gruyter.’

Wat trof je aan in de branche toen je weer aan de slag ging?

‘De woningmarkt is uitdagend met alle beperkende overheidsmaatregelen. De vorige crisis was er veel leegstand, beleggers lieten Nederland links liggen. Nu is er een markt met een tekort aan goede producten, veel belangstelling van huurders en verrassend weinig belangstelling van beleggers. Partijen zijn bereid hogere huren te betalen voor meer kwaliteit, maar zullen door flexibel gebruik van de vierkante meters en het aanbod van deelconcpeten hun totale huisvestingskosten zien afnemen.’

Dus de belegger komt ook wel weer op termijn want er is vraag genoeg, ook na Corona?

‘Er is veel behoefte aan kantoren op de goede locaties en die – op termijn – voldoen aan de ESG-ambities. Als er dan een paar beleggers meedoen dan zal de rest volgen, als een paar mensen kopen dan denkt de rest: daar moet ik ook bij zijn. Ik zie bovendien nog een gezonde huurgroei in de grote steden als Utrecht en Rotterdam en daar zit nog wel ruimte in.’

Waar zit die groei in?

‘In de kwaliteit en in het concept. Geen gebouwen meer met alleen de functie van kantoor, maar gebouwen die een onderdeel worden van de buurt met veel dubbelgebruik van vergaderruimtes, auditoria en kantoorfuncties. Kantoren waar op dinsdagen en donderdag medewerkers van het bedrijf werken die op andere dagen plek bieden aan ZZP’rs uit de buurt. Partijen hebben minder meters nodig en die vraag zal door de markt worden ingevuld. Dat heeft ook weer verband met de kleinere carbon-footprint als je minder ruimte afneemt en bovendien betaal je door de kwaliteit meer voor die minder meters.’

Als je dan kijkt naar de aanbodkant dan is er dus veel werk te doen? Jullie moeten immers die flexibele ruimtes gaan aanbieden aan de kopers en huurders?

‘Het is belangrijk om de concepten aan te laten sluiten op de markt dus dat vergt wat meer creativiteit en ondernemerschap. Het helpt ook dat er tijdens de Coronaperiode veel is gebeurd om gebouwen slimmer te maken. Dat je bijvoorbeeld het energie- en lichtgebruik kan aanpassen aan de manier waarop een gebouw wordt gebruikt, daar vragen klanten om. Ze vragen hoe ze mensen naar kantoor krijgen en aantrekkelijk blijven om voor te werken. Plus ze vragen hoe ze gaan voldoen aan hun zelf opgelegde ESG-doelstellingen. In Rotterdam geven we bijvoorbeeld met alle partijen invulling aan alle aspecten van de blue zones, dat zijn plekken in de wereld waar mensen heel oud worden. We passen die principes toe samen met verschillende partijen en daar is veel interesse in.’

Wat is kenmerkend voor de nieuwe manier van werken?

‘Je werkt met hele nieuwe partijen samen en dat geeft energie. Denk aan bedrijven die de catering doen, die events organiseren en dus veel breder dan alleen maar de technische partijen waar we eerst mee samenwerkten. Dat is veel diverser.’

Kan je met dit soort concepten de belegger overtuigen?

‘Een belegger wil dat huurders zich lang verbinden aan hun gebouwen. Je ontkomt er niet aan als belegger om te luisteren naar de behoeftes van je huurders, denk aan flexibiliteit, het behalen van ESG-doelstellingen en het aantrekkelijk zijn als werkgever. Dat vraagt een onconventionele benadering van asset management. En dus om een samenwerking met partijen die werken als hotel operators met een hoge servicegraad.’

Persoonlijke vragen Jason Blackmore

WAT IS HET BESTE ADVIES DAT JE OOIT HEBT GEKREGEN?
‘Om mijn lange haardracht te verruilen voor een meer gepaste look om als stagiair aangenomen te kunnen worden bij een vastgoedadviesbureau in de tijd dat ik stratenmaker was.’
WAAR BEN JE HET MEESTE TROTS OP?
‘Het uitbouwen van G&S Vastgoed tot een toonaangevende ontwikkelaar met een team van bijzonder getalenteerde mensen.’
WAT IS JE LIEVELINGSBOEK?
Atlas Shrugged van Ayn Rand.’
WELKE SPORT BEOEFEN JE? EN HOEVEEL UUR PER WEEK?
‘Fitness en golf, 6 uur per week.’
WAT IS JE FAVORIETE STAD IN DE WERELD?
‘Amsterdam.’
WAT VOOR TIJD STA JE OP?
7.00 uur.’
HOE ZUINIG BEN JE OP JE LICHAAM?
‘Ik ben heel zuinig op mijn lichaam. Ik heb veel gesport en te hard gewerkt, nu eet ik bewust en drink ik weinig.’

All rights reserved © 2024 Young Media