22 mei 2024 - Erwin Asselman

VG Visie Daily #59: Ministerie van Volkshuisvesting voor het eerst drie dagen op PROVADA

Samenkomen is alweer het nieuwe normaal. Hoe belangrijk elkaar werkelijk ontmoeten is, staat centraal in de lustrumeditie van PROVADA 2024 met als thema Real connections real value. Al bijn twintig jaar loopt Programma manager Frederike Lengers mee op de PROVADA-werkvloer. ‘Het is de plek waar iedereen samenkomt en ontwikkelingen landen.’

Vastgoedontwikkelingen, ze staat er de weken voorafgaand aan de driedaagse beurs mee op en gaat er mee naar bed, vertelt Frederike Lengers lachend. ‘Soms word ik midden in de nacht wakker en móet ik een idee gelijk uitwerken. Zoals? PowerPlant, een waanzinnig biologisch concept voor gezondheid op de werkvloer: voedsel met een verhaal. Deze weken zit ik vól adrenaline. Het organiseren van de beurs voor zoveel doelgroepen is een enorme uitdaging. Heerlijk!’

Lengers is vanaf het begin betrokken bij de PROVADA, eerst als standhouder voor Achmea, later als freelancer voor PROVADA en uiteindelijk is ze het vaste gezicht geworden van het platform. ‘In 2016 werd ik door Peter Schreuter gevraagd om mee te denken over een innovatieplein waar onder meer start ups zich kunnen presenteren. Dat werd PROVADA Future en daar werk ik nog steeds aan.’

Volkshuisvestigingsplein

Dit lustrumjaar is ze trots op de realisatie van het Volkshuisvestingsplein. Voor het eerst is het ministerie drie dagen prominent aanwezig op de beurs. Demissionair minister Hugo de Jonge opent de beurs, en zal op de eerste beursdag veel standhouders bezoeken. ‘Op het plein komt de woningmarkt tot leven en vinden informele ontmoetingen plaats. Alle thema’s die vallen onder de paraplu van Volkshuisvesting zoals het investeringsklimaat, participatie van woningzoekenden en alles wat er tussen zit komt op tafel.’

'OP HET VOLKSHUISVESTINGSPLEIN KOMT DE WONINGMARKT TOT LEVEN'

Waarom is dit plein zo vernieuwend?

‘Vernieuwend wil ik niet per se zeggen. Het is vooral belangrijk dat het ministerie goed vertegenwoordigd is om met marktpartijen in gesprek te gaan. En daarbij geven ze ook nog eens de ruimte aan kleinere gemeentes en coöperaties die geen stand hebben en normaal niet zo snel naar de PROVADA gaan. Iedereen kan aanhaken en het gesprek aangaan. Bovendien heeft Hugo de Jonge volkshuisvesting écht op de kaart gezet en dat willen we ook op de PROVADA uitstralen. Bij elk groot (woon)debat van netcongestie tot seniorenhuisvesting is er een vertegenwoordiger vanuit het ministerie aanwezig.’

Welke thema’s zijn belangrijk voor de maatschappij?

‘Sowieso alles rondom wonen en werken. Er zijn zoveel uitdagingen in de bouw en vastgoed: personeelstekorten, stikstof, hoge bouwkosten, overheidsmaatregelen, leefbaarheid, noem het maar….. Uiteindelijk moeten we samen duurzaam bouwen aan een betere en gezondere wereld. Overigens zien we dit jaar ook meerdere sessies over AI-oplossingen voor de branche. Interessante ontwikkelingen, die ook de nodige risico’s kennen, en dus ook op ons platform genoeg stof voor discussie geven.’

'SAMEN MOETEN WE DUURZAAM BOUWEN AAN EEN BETERE EN GEZONDERE WERELD'

Wat doen jullie zélf aan duurzaamheid op de beurs?

‘Samen met de RAI zetten we jaarlijks de nodige stappen op dit gebied. We zetten zelf vooral in op betere afvalscheiding, en gaan bij de op- en afbouw controleren. Tijdens de beurs lopen er bijvoorbeeld ook milieucoaches rond. Standhouders zijn verplicht om de scheidingsbakken in de pantry’s te plaatsen en zelfs het koffiedik wordt opgehaald. We letten ook op hergebruik van standmaterialen, en met de catering valt nog veel winst te behalen. Er staat meer vega op het menu en we hopen dat de eventmanagers vaker daarvoor kiezen. Voor het vervoer adviseren we het OV en kom je toch met de auto, dan hebben we een mooie parkeeroplossing vanaf WFC Amsterdam met last mile vervoer: een deelfiets of gebruik maken van de shuttlebus.’

Wat doe je zelf aan het beter maken van de wereld?

‘Ik scheid mijn afval, eet weinig vlees en doe mijn best om bewuster te leven.’

Jullie organiseren ook een gratis studentendag. Waarom?

‘Die dag is een uitnodiging aan WO- en HBO-studenten om de sector beter te leren kennen. We hebben nog steeds te maken met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Op een leuke manier wordt de diversiteit in de vastgoedsector gepresenteerd. Met een plattegrond in de app lopen studenten langs de stands, krijgen ze een rondleiding en lunchen ze met mogelijk toekomstige werkgevers. Overigens proberen we hetzelfde te bereiken met het tweejaarlijkse evenement The Talent Kitchen.’

Hoe blik je terug op de afgelopen twintig jaar?

‘PROVADA is enorm gegroeid en is een plek geworden waar mensen elkaar jaarlijks ontmoeten, of het nu om het debat of netwerken gaat. Het is mooi om te zien dat deze groep bezoekers steeds diverser en rijker in kennis wordt. De beurs draagt bij aan mooie ontwikkelingen. Je móet bezig blijven met de toekomst! Daarom is het ook belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft.’

Met welk gevoel hoop je dat bezoekers weggaan?

‘Ik hoop dat we bezoekers het gevoel kunnen geven dat op de PROVADA voor iedereen iets te halen is. We willen die gastvrije organisatie zijn die mensen verbindt of op weg helpt.’

PROVADA 2024:

WANNEER: 11, 12 en 13 juni
WAAR: RAI Amsterdam
STANDHOUDERS: 275
SPREKERS: 250
AANTAL M2: 20.000
AANTAL BEZOEKERS: 26.500

Persoonlijke vragen Frederike Lengers, Programma Manager PROVADA

WANNEER ONTSTAAN BIJ JOU DE BESTE IDEEËN?
Als ik onderweg ben en tijdens het hardlopen
WELKE VASTGOEDBEURS INSPIREERT JOU?
Als ik PROVADA niet mag noemen, dan moet het haast wel de Expo Real zijn
WELKE LEVENSLES HEB JE GELEERD EN VAN WIE?
Wees dankbaar voor wat je hebt, leerde mijn moeder mij
WAAR KOM JIJ ‘S OCHTENDS JE BED VOOR UIT?
Gewetensvraag! Ik kom héél moeilijk mijn bed uit
HOE GA JIJ OM MET UITDAGINGEN?
Kom maar op! Meestal komt het aan op keuzes maken, in gesprek blijven en soms ook een stapje harder te lopen
WAT MOTIVEERT JOU?
Met leuke mensen samenwerken, positief resultaat, waardering, humor en relativering op de werkvloer
WAAR SPREEK JE AF MET VRIENDEN?
Op een fijn terras, in een leuke kroeg of restaurant
WAT IS JE FAVORIETE UITWAAIPLEK?
Het strand! Het is niet toevallig dat ik dichtbij de kust woon

All rights reserved © 2024 Young Media