07 mrt 2024 - Erwin Asselman

VG Visie Daily #7: ‘Ga het gesprek aan met de sector, niet het gevecht’

Fahid Minhas is sinds begin deze maand aan het werk als directeur bij NEPROM, de belangenbehartiger van de project- en gebiedsontwikkelaars. Er ligt aardig wat werk op zijn bord, namelijk ervoor zorgen dat de politiek een beetje meebeweegt met de markt. Een klus die bij de ambitieuze Minhas in goede handen lijkt. 

Minhas heeft, ondanks dat hij pas 36 jaar is, al een bijzondere loopbaan achter de rug waarin de vastgoedwereld én de politiek een grote rol spelen. Zijn ouders emigreerden vanuit Pakistan naar Nederland en hij groeide op in Rotterdam en verhuisde later naar Schiedam. Na zijn studies Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam en een Master in Architecture, Building and Planning aan de Technische Universiteit Eindhoven ging hij aan de slag bij Provast. Daar werkte hij tot 2018 als projectontwikkelaar met als meest in het oog springende project de ontwikkeling van de Markthal in Rotterdam.

Politieke loopbaan

Parallel aan zijn groeipad in de ontwikkelsector liep zijn politieke loopbaan bij de VVD. Na een periode in de gemeenteraad Schiedam werd hij vanaf 2018 fulltime politicus als wethouder en loco-burgemeester met natuurlijk ‘wonen’ in zijn pakket. Tijdens de landelijke verkiezingen van 2021 kwam de jonge politicus op plek 26 van de VVD-lijst te staan en hij belandde dus in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van december 2023 besloot hij zich echter niet verkiesbaar te stellen en ging hij aan de slag bij NEPROM, de organisatie die de belangen behartigt van de project- en gebiedsontwikkelaars, de plek waar politiek en zijn grote liefde bouwen en wonen samenkomen. ‘Ik ken mijzelf als iemand met een flinke dadendrang én als iemand die impact wil maken. Ik ben begonnen als projectontwikkelaar en daarna wethouder geweest, voordat ik de Kamer in ging. In die functies was ik altijd zelf verantwoordelijk voor mijn eigen succes en ik merkte dat ik veel energie kreeg van mijn werk als bestuurder. Het werk als volksvertegenwoordiger op landelijk niveau was ontzettend eervol, maar gaf mij niet de energie om het maximale uit mezelf te halen.’

Flink bouwen

Bij NEPROM wacht hem een forse uitdaging want er moet flink gebouwd worden de komende jaren om uit de woningnood te komen, maar dat loopt nog niet zo soepel als ontwikkelaars zouden willen. Terwijl de ambitie van de politiek ligt op 100.000 woningen per jaar werden er in 2023 slechts 55.000 bouwvergunningen verstrekt. De vanaf 1 maart aangetreden Minhas wil dus het gas erop gooien. ‘NEPROM bestaat uit een fantastische groep professionals die elke dag hun bed uitkomen om te werken aan kennisontwikkeling, kennisoverdracht, professionalisering en het verbinden van professionals binnen de vastgoedsector. Onze leden zijn op hun beurt weer stuk voor stuk maatschappelijk betrokken project- en gebiedsontwikkelaars die mooie en betekenisvolle projecten realiseren. Ik zie het als mijn uitdaging om de belangen van deze ontwikkelaars op de juiste manier te behartigen en bij te dragen aan de maatschappelijke opgaven omtrent de inrichting van onze ruimte. Dat ga ik onder andere doen door gesprekken aan te gaan met overheden en politici, want het zijn vaak regels die ervoor zorgen dat ontwikkelen en bouwen ingewikkelder wordt.’

Minder regels

Volgens Minhas moeten er minder regels komen die de markt belemmeren. Zo liet hij in het AD optekenen dat de Wet Betaalbare Huur van demissionair minister De Jonge de beleggers niet helpt om in te stappen: ‘De manier waarop Den Haag de regels vormgeeft, zorgt ervoor dat het niet aantrekkelijker wordt om huurwoningen te bouwen.’ Minhas denkt dat de markt het woningtekort kan oplossen. ‘Minder overheid en meer markt. Dat klinkt misschien simpel, maar de bemoeizucht die overheden en politici vaak hebben, zorgt ervoor dat bouwprojecten vertragen en woningzoekenden nóg langer moeten wachten op een fatsoenlijke woning. Ik denk dat het belangrijk is om in tijden van onzekerheid met een gestegen rente, inflatie, hogere bouw- en personeelskosten, rust te brengen op de woningmarkt.’

Onderbuikgevoelens

Hij vindt dat de politiek teveel meebeweegt met de geluiden uit de samenleving hoewel je excessen in de woonsector altijd moet aanpakken. ‘Ik begrijp heel goed dat politici zich zorgen maken over de grote groep mensen die niet aan een passende woning kan komen. Tegelijkertijd zijn het dezelfde politici die vaak op basis van onderbuikgevoelens regels en restricties bedenken, waardoor het juist moeilijker wordt om te bouwen. Mijn oproep zou zijn; ga het gesprek aan met de sector, niet het gevecht. Woningzoekenden zijn niet geholpen met regels waardoor bouwen lastiger wordt.’

Hij zal zijn oude politieke collega’s nog veel tegenkomen de komende periode want ontwikkelaars zullen van hem verwachten dat hij in Den Haag regelt dat er heipalen de grond ingaan de komende tijd. Daar heeft hij wel zin in. ‘Ik heb een passie voor de gebouwde omgeving en het vak van projectontwikkeling. Daarnaast vind ik het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en iets te doen wat betekenisvol is. Bij NEPROM komt deze passie tot z’n recht en daar focus ik mij de komende tijd op.’

Persoonlijke vragen Fahid Minhas, Directeur NEPROM.

WAT IS HET BESTE ADVIES DAT JE OOIT HEBT GEKREGEN?
Denk nooit voor een ander!
WAAR BEN JE HET MEESTE TROTS OP?
Op mijn ouders die op jonge leeftijd naar Nederland zijn gekomen en hier hun bestaan hebben opgebouwd
WELK BOEK IS JE ALTIJD BIJGEBLEVEN?
The Alchemist van Paulo Coelho
WELKE FILM OF SERIE MAAKTE INDRUK?
The Shawshank Redemption
WELKE SPORT BEOEFEN JE? EN HOEVEEL UUR PER WEEK?
Een gezin met jonge kinderen draaiend houden met een drukke baan is al topsport. Als ik daarnaast nog tijd over hou, ga ik meestal 2 tot 3 keer per week hardlopen of naar de sportschool
WAT IS JE FAVORIETE STAD IN DE WERELD?
New York
HOE LAAT STA JE OP?
5:30 uur
HOE ZUINIG BEN JE OP JE LICHAAM?
Zo zuinig als maar kan!
WAT IS JE FAVORIETE VAKANTIEBESTEMMING?
Ik heb een passie voor de gebouwde omgeving en ben dus snel blij als een plek een identiteit heeft. Rome is wat dat betreft echt een openluchtmuseum waar ik graag kom
WAT IS HET BESTE RESTAURANT?
Ik hou van goede sushi en daarvoor kom ik graag bij MIU in Amsterdam

All rights reserved © 2024 Young Media