20 jun 2024 - Erwin Asselman

VG Visie Daily #75: ‘Ik zeg niet: pak jouw laatste 500 euro en maak er een miljoen van’

Myrthe de Groot is een opvallende verschijning in de vastgoedwereld. Ze maakte haar entree op jonge leeftijd, kleedt zich een beetje anders dan de rest (‘de pakken op de Provada waren blauw dit jaar’), is vrouw en het grootse gedeelte van haar business vindt online plaats.    

De Groot rolde op een bijzondere manier de vastgoedwereld in. Ze werkte bij een uitzendbureau, wilde er zelf eentje beginnen, maar dan nét even op een andere manier. Het leek haar handig om zich te vestigen in een winkelcentrum want de mensen die daar overdag rondlopen zoeken vast werk. Tijdens het gesprek met de verhuurder stelde ze allemaal vragen over zijn business en die eigenaar legde uit dat de mensen in het vastgoed vaak hun geld verdienen in een andere business. Mede daardoor is het voor hen lastig personeel vinden want je zit als vastgoedeigenaar in een hele andere wereld. ‘Dus we spraken af dat ik drie maanden gratis kon huren als ik voor hem goed personeel kon werven en zo ben ik met Actief begonnen.’

Ze verzamelde arbeidskrachten die op uitzendbasis aan de slag gingen bij verschillende vastgoedbedrijven: van fiscalisten tot timmermannen. Er was blijkbaar behoefte aan want het bedrijf groeide snel, maar na een tijdje begon ze te twijfelen over twee zaken: de kwetsbaarheid van het businessmodel van ‘uurtje factuurtje’ en bovendien voelde ze zich niet zo thuis tussen al die oudere vastgoedmannen die niet haar taal spraken. ‘Ik ging met weerstand naar mijn eigen bedrijf, maar er waren wel elementen die ik heel erg leuk vond. Zo kreeg ik steeds meer vragen van a-typische vastgoedmensen zoals topsporters, mensen die niet zo snel bij een groot advieskantoor naar binnen zouden stappen, die vroegen hoe je moet beginnen met vastgoed. Ik adviseerde ze allemaal min of meer hetzelfde: eerst met jurist/fiscalist X in gesprek, dan met persoon Y en als je dan een goed beeld hebt, beginnen met beleggen. Uit die gesprekken haalde ik veel energie, maar het was wel wat inefficiënt dus na een tijdje nam ik zo’n gesprek op en stuurde het naar alle mensen met dezelfde vraag. Uiteindelijk werd dat het begin van onze eerste online training.’

Jij ging dus vanaf toen leken iets leren over vastgoed?

‘Ik ging de kennis delen die we in ons netwerk hadden. En toen Covid kwam, was het moment daar om vol voor online te gaan en te focussen op de online trainingen. We bouwden een app waarmee je toegang kreeg tot andere gebruikers en professionals, cursussen kunt volgen, voorbeelddocumenten kunt gebruiken en meer. In het eerste jaar hadden we al 3000 gebruikers en daar zaten ook ervaren vastgoedbeleggers bij want zij kwamen zo in contact met een nieuwe doelgroep en de nieuwelingen konden wat leren van de ervaren mensen.’

Dus je groeide lekker door?

‘Zeker en in de tussentijd vroeg een uitgever aan mij of ik een boek wilde schrijven voor mensen die willen leren over investeren in vastgoed. Gek genoeg kwam het boek op nummer 6 binnen in de Bestseller Top 60. Ik vond het mooi om de kennis, opgedaan via ervaren beleggers, door te geven aan mensen die dachten dat beleggen in vastgoed niks voor hen was omdat ze er geen verstand van hebben. Je moet maar net weten dat als je een winkelpand verhuurt, het handiger kan zijn om huurkorting te geven in plaats van de basishuur te verlagen. Dat zijn allemaal ‘trucs’ die je leert van ervaren rotten in het vak.’

Hoe voorkom je dat jij gezien wordt als een influencers die mensen – zonder noemenswaardige inspanning – rijk zegt te maken?

‘Op Instagram ging ik, misschien wel als een van de eersten, iets vertellen over beleggen in vastgoed en daarna kwam de hype van ‘finfluencers’. Als je dan wat jonger bent dan word je vaak in die groep ingedeeld. Ik zat bijvoorbeeld in de podcast van Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck die zeiden: jij leert de buurvrouw hoe ze snel rijk worden. Maar dat klopt niet: ik leer de buurvrouw alleen wat vaardigheden over hoe ze het kán aanpakken. Ik zeg niet: pak jouw laatste 500 euro en maak er een miljoen van. Ik wilde vooral de kennis toegankelijk maken’

Die tijden zijn wel een beetje veranderd. Is het nu zo dat je die kennis als belegger extra nodig hebt omdat het gemakkelijke geld aan het verdwijnen is?

‘We krijgen wel een ander soort vragen. Beleggers vragen zich af of ze rekening moeten houden met de ‘Middenhuurwet’ of ze willen weten of ze vastgoed naar Box 2 moeten doen? We zijn uiteraard geen adviseurs en verwijzen mensen dan altijd naar goede fiscalisten. In dit vakgebied zie je altijd wel golfbewegingen, je hebt bijvoorbeeld met rentestanden te maken, maar dit is een bijzonder dalletje omdat de wetgeving lijkt te veranderen. Op de Provada hoorde ik wel dat beleggers met de komst van Mona Keijzer als Minister van Wonen weer een beetje hoop hebben.’

De tendens die ik hoor is dat beleggers verwachten dat de middenhuurregeling alleen maar tot meer verkoop van woningen zal leiden. Wat hoor jij?

‘Hetzelfde. Ondernemers met vijf panden gaan nu verkopen want als die regeling er doorheen komt dan kóst een pand verhuren geld. Als je in die sector werk dan snap je niet dat daar niet over is nagedacht. Kijk, het gaat vaak niet om pandjesprinsen, maar om ondernemers die hun hele leven hard gewerkt hebben en wat pensioen willen opbouwen. Er hangt altijd een zweem van het grote geld rond beleggen in vastgoed, maar geld verdienen aan een eerste levensbehoefte is toch niet vies? Of denk je dat Jumbo geen winst maakt?’

Wat is nu de status van Actief?

‘Wij zijn inmiddels onderdeel geworden van softwarebedrijf OWNER dat een platform bouwde voor vastgoedeigenaren. Met het platform kan de eigenaar het vastgoed nagenoeg automatisch beheren want de huurder, loodgieter, makelaar en timmerman werken met hetzelfde platform waardoor de eigenaar grip heeft op de data en niemand in hoeft te loggen in portals, documenten moet down- en uploaden et cetera. Beide bedrijven waren gevestigd in Emmen en tijdens Provada deelden we al jaren een stand en op en dag zeiden ze vanuit OWNER: wij willen eigenlijk een community toevoegen aan het platform waar kennis en nieuws uitgewisseld kan worden en toen was die combinatie snel gemaakt.’

Persoonlijke vragen Myrthe de Groot

WAAR BEN JE HET MEESTE TROTS OP?
‘Dat we met Actief en het boek ‘Koop je Rijk’ ervoor hebben gezorgd dat beleggen in vastgoed laagdrempeliger is geworden. Ik krijg nog best vaak een berichtje via LinkedIn of Instagram dat iemand n.a.v. hun lidmaatschap of het lezen van het boek, toch de stap heeft gezet om te beginnen met beleggen en dat daardoor hun leven is veranderd op een positieve manier. Trotser kun je mij niet krijgen.’
WAT IS JE LIEVELINGSBOEK?
‘Alice in Wonderland. Ik heb dat boek, niet overdreven, wel honderd keer gelezen en het verveelt me nooit. Ik vind de ‘lessen’ het meest boeiend. Zo is er een gesprek tussen de Cheshire Cat en Alice: ‘Kunt u mij vertellen, welke kant ik vanaf hieruit op moet?’ ‘Dat ligt eraan waar je naartoe wilt’ zei de Kat. ‘Het maakt me niet zoveel uit waar naartoe’ zei Alice. ‘Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat,’ zei de kat. ‘Zolang ik maar gewoon ergens kom…?’ vroeg Alice. ‘Oh, maar dat kom je sowieso’ zei de kat, ‘Als je maar lang genoeg loopt. En het hele boek staat vol met dit soort, bijna Cruijffiaanse logica waar ik altijd weer beter door kan relativeren of geïnspireerd raak.’
WELKE SPORT BEOEFEN JE? EN HOEVEEL UUR PER WEEK?
‘Ik probeer iedere dag minimaal een half uur te sporten en per week probeer ik 35 kilometer te wandelen. Wat ik doe qua sport verschilt, ik ben nu helemaal ‘into’ de thuis work-outs van fitness influencer Pamela Reif, maar het kan ook krachttraining of yoga zijn. Maar net waar ik zin in heb.’
WAT IS JE FAVORIETE STAD IN DE WERELD?
‘Lastig, ik heb natuurlijk nog niet de hele wereld gezien maar qua vastgoed en tempo vind ik New York fantastisch. Maar Emmen doet ook leuk mee voor de prijzen hoor ;-)’
HOE LAAT STA JE OP?
‘Ik probeer om 06.00u op te staan, dan ga ik eerst sporten en daarna met een kopje koffie m’n ‘rotklusjes’ wegwerken. Dat zijn meestal de mails waar ik even geen zin in heb of de uitzoekklusjes. Als ik dan naar kantoor ga, ben ik rustig want ik heb al gesport en de vervelendste klusjes zijn al achter de rug.’
HOE ZUINIG BEN JE OP JE LICHAAM?
‘Ik ben me heel bewust van het feit dat je maar één lichaam hebt en dat het niet vanzelfsprekend is dat dat lichaam gezond en fit is, dus ik probeer er wel goed voor te zorgen. Dat gezegd hebbende, houd ik ook onwijs van lekker eten en drinken dus er is nog wel enige ruimte voor verbetering.’

All rights reserved © 2024 Young Media